Evenimentul Zilei > Actualitate > Raport teribil al Congresului american. Nucleara omului-rachetă amenință Extremul Orient!
Raport teribil al Congresului american. Nucleara omului-rachetă amenință Extremul Orient!

Raport teribil al Congresului american. Nucleara omului-rachetă amenință Extremul Orient!

Coreea de Nord se străduiește să construiască rachete nucleare capabile să depășească sistemele de apărare împotriva rachetelor, se arată într-un raport elaborat de Serviciul de Cercetare al Senatului (Congressional Research Service- CRS), cunoscut și drept think-tank-ul Congresului Statelor Unite.

Recentele teste cu rachete balistice ale Coreei de Nord sugerează că regimul de la Pyongyang se străduiește să construiască arsenal  nuclear credibil, proiectat special pentru a penetra  sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice (BMD) din regiune, se arată în documentul publicat pe 14 iulie  de Serviciul de Cercetări al Congresului american (CRS).

Analiza, redactată de Mary Beth Nikitin – specialistă în neproliferare – și cercetătorul Samuel Ryder, susține că testele efectuate în ultimii ani de Coreea de Nord au înregistrat succese  și  conduc la consolidarea credibilității strategiei regionale de disuasiune nucleară a regimului de la Phenian (Pyongyang).

„Progresele recente ale programului de testare a rachetelor balistice din Coreea de Nord par să fie îndreptate către dezvoltarea capacităților de a învinge sau de a degrada eficacitatea apărărilor anti-rachetă desfășurate în regiune: Patriot, Aegis BMD și Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)”, susțin  autorii.

Mai mult, succesele Coreei de Nord în ceea ce privește rachetele balistice lansate de submarine sugerează că nord-coreenii fac eforturi„de a contracara apărările anti-rachetă THAAD, lansând atacuri de pe poziții aflate în afara razei de acțiune a radarului THAAD ”.


Coreea de Nord a pregătit lansarea către Sud. „Se apropie momentul represaliilor”

Nefăcutele lui Kim. Diplomatul ultimei speranțe de pace demisionează


Foarte interesant este, însă, un alt aspect remarcat de experții americani. Unele rachete ale Coreei de Nord (KN-23 SRBM ) este asemănătoare cu rachetele balistice cu rază scurtă utilizate de sistemul rusesc Iskander.

Că a primit sau nu ajutor de la ruși, cert este că nivelul la care au ajuns sistemele  de rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune ale lui Kim Jong-un  (SRBM și MRBM) demonstrează că acum Phenianul mizează pe „propulsoare solide și sisteme de orientare prin satelit”, susțin Nikitin și Ryder,

Cei doi cercetători menționează că pericolul este din ce în ce mai mare, pentru  că aceste progrese tehnologice ar putea fi transferate în viitorul apropiat către „sisteme mai mari și mai puternice”, cum ar fi seria Hwaseong de rachete balistice cu rază intermediară și intercontinentală (IRBM și ICBM), notează prestigiosul site Jane’s Defence.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: