Evenimentul Zilei > International > Rămăşiţele pământeşti ale fostului preşedinte polonez Kaczynski vor fi EXHUMATE
Rămăşiţele pământeşti ale fostului preşedinte polonez Kaczynski vor fi EXHUMATE

Rămăşiţele pământeşti ale fostului preşedinte polonez Kaczynski vor fi EXHUMATE

Liderul partidului polonez 'Lege şi Justiţie' (PiS, conservator), Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă că rămăşiţele pământeşti ale fratelui său geamăn, fostul preşedinte Lech Kaczynski, decedat în urma prăbuşirii avionului său în 2010 la Smolensk, în estul Rusiei, vor fi exhumate în cadrul anchetei privind tragedia soldată cu moartea celor 96 de pasageri aflaţi la bordul aparatului de zbor, transmite AFP.

''Sunt de acord cu decizia Parchetului cu privire la exhumări. În ceea ce priveşte rămăşiţele pământeşti ale fratelui meu, termenele au fost deja fixate. Va fi una dintre primele exhumări, dacă nu chiar prima'', a declarat Jaroslaw Kaczynski într-un interviu publicat de site-ul de ştiri Onet.

El a calificat drept 'scandaloasă' ancheta desfăşurată de precedentul guvern de la Varşovia, condus de liberali. După ce PiS a câştigat anul trecut alegerile parlamentare din Polonia, noul guvern a decis să redeschidă investigaţia privind accidentul de la Smolensk.

Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria, sunt înmormântaţi în cripta Castelului regal Wawel de la Cracovia (sudul Poloniei), unde sunt îngropaţi regii polonezi şi mareşalul Jozef Pilsudski, părintele independenţei Poloniei în 1918.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost aceea că avionul s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiţii de ceaţă densă, probabil şi ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegaţiei asupra piloţilor pentru a ateriza la Smolensk, în pofida vizibilităţii reduse, arată jurnal.md.

Delegaţia poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Comisia poloneză de anchetă, care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk, a exclus teza atentatului, dar a acuzat şi doi controlori de trafic aerian ruşi că au comis erori. Rusia atribuie vina integral echipajului avionului polonez, însă refuzul ei de a preda Poloniei resturile avionului a alimentat constant speculaţiile.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.