Evenimentul Zilei > Actualitate > Medicul Radu Țincu despre scandalul spitalelor din Sectorul 1: „Este o problemă de siguranță națională”
Medicul Radu Țincu despre scandalul spitalelor din Sectorul 1: „Este o problemă de siguranță națională”

Medicul Radu Țincu despre scandalul spitalelor din Sectorul 1: „Este o problemă de siguranță națională”

Medicul Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, susține că decizia de tranfer a spitalelor din Sectorul 1 către Primăria Generală ar trebui amânată până la finalul crizei sanitare.

Medicul Radu Țincu despre scandalul spitalelor din Sectorul 1.

Medicul Radu Țincu susține că transferul celor patru spitale din Sectorul 1 către Primăria Generală ar trebui amânată. Potrivit spuselor sale, astfel de măsuri nu se iau în timpul unei crize sanitare.

Radu Țincu este medic primar ATI la Spitalul Floreasca, una dintre cele patru unități sanitare ce urmează să fie transferate. El a declarat într-o emisiune la B1 TV, că în acest moment există o temere în rândul cetățenilor că aceste spitale vor rămâne fără finanțare.

Din acest moment, a precizat Radu Țincu, ar fi nevoie de o declarație comună a primarilor implicați, Clotilde Armand și Nicușor Dan.

„Se taie finanțarea utilităților și tot ce înseamnă întreținerea clădirii, pentru că aceste clădiri se află în patrimoniul primăriei. Chestiuni legate de mentenanța clădirii, modernizarea clădirii. Problema este că aceste patru spitale vor fi realocate către Primăria Generală. Singurul lucru cu care nu cred că pot fi de acord este acest dezacord al oamenilor politici și al primarului de Sector 1.

Împreună cu primarul general, ar fi trebuit, într-o criză sanitară de proporții, când am avut aceste incidente grave și tragedii, să vină într-o declarație comună de presă. Doamna Armand să spună, i-am dat domnului Nicușor Dan aceste patru spitale. Domnul Nicușor Dan să ne spună că le-a preluat și lumea să nu se inflameze”, a explicat medicul.

Transferul spitalelor ar trebui amânat

Potrivit spuselor sale, dezbaterile pe această temă, între primării, i-a speriat pe oameni și i-a dezorientat pe managerii de spitale.

„Când afli că riști să nu mai poți să îți plătești utilitățile, asta înseamnă că rămâi fără curent electric, fără apă”, a spus medicul.

Medicul a precizat că ne aflăm în plină criză sanitară, iar transferul celor patru spitale nu este o prioritate.

„Înțeleg că se invocă o constatare a Curții Constituționale din urmă cu câțiva ani de zile. Fără discuție, probabil că această constatare există. În acest moment, în care România are o criză sanitară de proporții, când vezi că infrastructura tehnică stă la baza tragediilor din ultimele luni de zile, nu cred că sunt necesare astfel de schimbări majore, care pun în pericol finanțarea acestor spitale. (…) dacă domnul primar general va prelua aceste patru spitale pe hârtie, fără să le poată finanța, suntem tot în situația în care managerii de spital trebuie să găsească o soluție”, a mai explicat medicul.

Radu Țincu despre scandalul din Sectorul 1.

În acest context, Radu Țincu a precizat că pentru rezolvarea problemei ar trebui să se intervină inclusiv la președintele României. În opinia sa este vorba de o problemă de siguranță națională.

„Avem, iată, o problemă administrativă a acestor spitale, dintre care două sunt de interes national. Eu cred că trebuie să intervină inclusiv de la Președinția României, pentru că este o problemă de siguranță națională. Trebuie să rezolvăm cât mai rapid aceste probleme. Chiar și premierul Cîțu ar trebui să se implice în rezolvarea acestei probleme. Dacă aceste spitale intră în colaps financiar, mă întreb ce se întâmplă cu urgențele de adulți, ce se întâmplă cu urgențele de copii și ce se întâmplă cu arșii. N-o să îi putem transfera pe toți cu elicoptere și cu avioane în afara țării”, a adăugat Radu Țincu.