Realizatorul TV Radu Banciu a fost amendat cu 8000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării deoarece a comparat-o pe jucatoarea americană Serena Wiliams cu ” maimuțele de la grădina zoologică”.

Remarca jignitoare la adresa jucatoarei americane de tenis a fost făcută de Radu Banciu după terminarea meciului de tenis dintre Serena Wiliams și Simona Halep. Afirmația realizatorului TV a fost considerată drept una discriminatorie și care încalcă dreptul la demnitate publică, au considerat cei de la CNCD.

„Afirmația „Serena Williams arată cum sunt maimuțele de la grădina zoologică cu fundul ăla roșu. Dacă peste fundul ăla pui niște nădragi, arată exact cum arată pe teren Serena Williams”, făcută de Banciu Radu reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform 2, alin. 1, și art 15. din O.G. 137/2000, republicată.

Colegiul director arată că sclavia persoanelor de culoare a fost bazată, printre altele, pe comparația lor cu maimuțele. În consecință, astfel de afirmații exprimă o formă de rasism extrem. Gravitatea faptei rezultă din statutul de jurnalist al autorului declarației, conținutul rasist al afirmației, respectiv din faptul că jurnalistul în cauza a recidivat în privința mesajelor discriminatorii.

Având în vedere circumstanțele faptei, anterior menționate, Colegiul director a aplicat amendă contravențională în valoare de 8.000 lei”, a transmis CNCD.