Radio Moldova prezintă o premieră. Piesa „Cer închis”, o dramă a războiului din Ucraina

Radio Moldova prezintă o premieră. Piesa „Cer închis”, o dramă a războiului din Ucraina Război Ucraina. Sursa foto: Arhiva EVZ

La Radio Moldova se va difuza, în premieră, drama „Cer închis”, care are la bază poveștile celor care au supraviețuit atacurilor rusești, din Ucraina, de la Mariupol.

Postul Public de Radio prezintă în premieră spectacolul-document „Cer Închis” de Neda Nezhdana, dramaturg ucrainean. Durata este de 82 de minute. În distribuție sunt patru actori cunoscuți. Este vorba despre Ala Menșicov, Teatrul „E. Ionesco”, Galina Lazarenco, Teatrul „Fără Nume”, Natalia Prodan, Teatrul „E. Ionesco” și Cătălina Cazacu, Teatrul Fără nume.

Premiera care va fi prezentată la Radio Moldova. Piesa Cer închis, o poveste a dramei trăite din cauza atacurilor rusești de la Mariupol

Piesa respectivă a fost tradusă din limbile ucraineană și engleză de Valeriu Turea și adaptată de Ludmila Alexei, redactor-producător „Teatrul la Microfon”. Regia artistică a spectacolului este realizată de Aurica Varzari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spectacolul radiofonic „Cer închis” este o dramă bazată pe povești reale si amintiri, inclusiv ale autoarei Neda Nezhdana, femei supraviețuitoare ale atacurilor rusești asupra Mariupolului din primăvara anului 2022, regiunii Kyiv și întregii Ucraine.

„Cine a respirat aerul libertății sub acest cer - ridicați-vă și împrăștiați cenușa dușmanilor”

Fragment din mesajul spectacolului: „Stau pe meleagul meu și mă adresez tuturor răposaților familiei mele! Convoc spiritele strămoșilor și rudelor mele de sânge! Convoc pe oricine a călcat cu bună-credință de stăpân pe acest pământ, pe care mă aflu, să se ridice zid trainic împotriva dușmanilor noștri!

Oricine a băut vreodată apa care mă adapă acum, să-și verse puterea asupra noastră ca să ne spele dușmanii de-aici! În sufletul oricui arde focul, ridicați-vă și pârjoliți-i pe dușmanii noștri! Cine a respirat aerul libertății sub acest cer - ridicați-vă și împrăștiați cenușa dușmanilor noștri! Neamule al meu! Strămoșii mei! Vă convoc în vremuri de mare necaz! Priviți-ne! Ascultați chemarea urmașilor voștri! Stați alături de noi, creșteți puterea spiritelor noastre! Ajutați-ne să rezistăm, să supraviețuim și să câștigăm”.

Premiera spectacolului va avea pe data de 10 decembrie și va începe la ora 15.05 având o durată de aproape două ore, conform celor de la radiomoldova.md.