Judecătoria Turda i-a dat câştig unui şofer care a reclamat că amplasarea sistemului video de pe DN 1 încalcă legea.
Amenzile aplicate pe drumul expres DN 1 Turda - Cluj sunt ilegale dacă fotografiile care surprind maşinile care circulă cu viteză mare nu poartă menţiunea „Autotest“.
O instanţă a Judecătoriei Turda a decis că fotografiile efectuate de camerele radar care nu poartă această menţiune nu pot fi acceptate ca probă. În motivarea sentinţei, judecătorul Corina Corovei de la Judecătoria Turda a ţinut cont de o normă legală a Biroului Român de Metrologie, care arată că „cinemometrele utilizate de Poliţia Rutieră trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe, precum autotestarea aparatului“.
Anulat pentru nerespectarea legii Acest viciu al legii a ieşit la iveală în momentul în care un tânăr din Turda a atacat în instanţă procesul-verbal de contravenţie. Dan Pantea a fost surprins de o cameră radar circulând cu viteza de 129,4 km/oră, drept pentru care a fost amendat cu 351 de lei şi i-a fost suspendat permisul pentru o perioadă de 30 de zile. Pantea a atacat procesul-verbal la Judecătoria Turda pe motiv că acesta este ilegal, deoarece camera radar folosită pentru înregistrare nu respectă normele de metrologie legală.
„Paragraful 3.2.6. din norma de metrologie NML 021-05, aprobată prin ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 153/2007, prevede că înregistrarea efectuată trebuie să conţină menţiunea că a fost efectuată autotestarea aparatului“, a susţinut Dan Pantea în faţa judecătorului. Procesul de la Judecătoria Turda a fost câştigat de Pantea, pentru că Poliţia Rutieră Cluj nu a putut face dovada că aparatele radar au funcţia de autotestare.
De asemenea, instanţa de judecată a apreciat că un proces-verbal de contravenţie nu se poate bucura de prezumţia de legalitate, întrucât ar încălca drepturile omului. Comisarul Alexandru Mureşan a declarat pentru EVZ că procesul-verbal în cazul lui Pantea a fost corect întocmit şi că va discuta cu specialiştii dacă documentele trebuie să conţină şi formula „efectuării autotestării“. „Sunt mai multe procese de acest gen câştigate de şofer, dar noi vom face recurs“, a ţinut să afirme comisarul Mureşan. PRIMĂRII Câştig de două milioane de euro Pe tronsonul de drum Cluj - Turda, în vara anului 2007, au fost amplasate cinci camere de luat vederi. Potrivit protocolului încheiat de Consiliul Judeţean Cluj cu Poliţia Rutieră şi firma CODEC, care a instalat sistemul de supraveghere video, 59 la sută din sumele încasate revin firmei private, în timp ce 41 la sută intră la bugetul local al primăriilor din zonele unde sunt amplasate camerele. De la inaugurarea sistemului, au fost aplicate peste 59.000 de amenzi în urma cărora, potrivit unor estimari ale Poliţiei Rutierei, au fost încasaţi peste două milioane de euro.