Evenimentul Zilei > Actualitate > Racheta răzbunării. Strategia secretă a Chinei de a descuraja atacul SUA
Racheta răzbunării. Strategia secretă a Chinei de a descuraja atacul SUA

Racheta răzbunării. Strategia secretă a Chinei de a descuraja atacul SUA

Armele nucleare, mai ales cele de mare putere, nu sunt construite pentru a fi folosite, ci pentru a descuraja orice potential inamic. Experții folosesc expresia Teoria descurajării când se referă la capacitatea unei forțe militare inferioare de a-și descuraja adversarul să declanșeze un atac. Armele nucleare reprezintă argumentul forte în această strategie. Cu o condiție, ca aceste capacități nucleare să nu poată fi distruse printr-un atac surpriză.

Racheta răzbunării. Am făcut această lungă introducere pentru a vă arăta cât de importante sunt noile rachete JL-3 pentru liderii comuniști de la Beijing.  JL-3 este cea mai avansată rachetă cu  a Chinei. Are o rază de acțiuni de aproximativ 10 000 de kilometri. Adică ar putea atinge anumite zone din America de Nord.

Racheta răzbunării

Aceste rachete mai au un avantaj extraordinar: pot fi lansate de pe submarine. Mai mult, se preconizează ca JL-3 s[ fie complet integrate cu următoarea generație de submarine ale Chinei până în 2025.

Deși această rachetă a fost testate de cel puțin trei ori, Armata de Eliberare a Poporului, numele official al armatei chineze, prefer să păstreze tăcerea cu privire la acest subiect.


Istoria secretă. Cum i-au dus comuniștii de nas pe legionari


Experții militari cred, însă, căă rachetele de pe submarine vor putea  livra mai multe focoase – inclusiv nucleare. Un raport al NASIC precizează

„La sfârșitul lunii noiembrie 2018, China a testat o nouă JL-3  în Marea Bohai … JL-3 are o rază de acțiune mai mare decât JL-2”, se spune în raport, referindu-se la racheta versiunea anterioară.

Concluziile raportului NASIC sunt împărtășite de Federația oamenilor de știință americani. Federația a publicat propriul raport pe 19 ianuarie. Documentul susține că JL-3 a fost un avans uriaș față de  rachetele  JL-2 aflate acum în dotarea armatei chineze. Acestea au o rază de acțiune de numai 7200 de kilometri,

Recheta răzbunării poate lovi SUA?

În ciuda razei de acțiune mai mari a JL-3, nici chiar cel mai bun submarin chinez nu ar putea să lovească continentul nord american  din Marea Chinei de Sud, spun experții . Pentru a face acest lucru,  rachetele trebuie lansate din Marea Bohai. Această mare,  aflată  mai aproape de Coreea de Sud și Japonia, reduce însă, șansele submarinelor chinezești  de a rămâne nedetectate.


Care e asemănarea dintre China și SUA? Bancul îngrozește America


Malcolm Davis, expert senior în securitate de la Institutul de Politici Strategice din Australia, a declarat că dezvoltarea acestor rachete oferă Chinei o „capacitate de răzbunare” chiar și în cazul unui atac surpriză.

„JL-3 trebuie să fie lansat din Marea Bohai pentru a livra focoase împotriva regiunii de vest a continentului nord-american. Dacă sunt vizate orașele din estul SUA, atunci reachetee ar trebui lansate mai  aproape de cel de al doilea lanț insular.  Va fi o provocare pentru chinezi să își desfășoare submarine atât de departe fără a fi detectate ”, susține Malcolm Davis.


Istoria secretă. Cernobîlul scufundat al submarinelor amenință lumea


La rându său, Timothy Heath, specialist în securitate al grupului american Rand Corporation, consideră că JL-3 este o armă înfricoșătoare, care, împreună cu DF-41, oferă Chinei un „mijloc eficient de a lovi SUA”.

„Împreună, capacitatea convențională și nucleară a PLA crește riscul și costul oricărei lupte a SUA cu China”, a spus el.

„Scopul acestor rachete este de a convinge SUA că o astfel de luptă nu merită riscul, permițând Chinei să câștige confruntările cu vecini precum Taiwan fără a intra în război cu SUA”, scrie ziarul chinezesc South China Morning Post.