Evenimentul Zilei > International > Trupele turce ajung în Qatar, pe fondul tensiunilor dintre Doha și Arabia Saudită
Trupele turce ajung în Qatar, pe fondul tensiunilor dintre Doha și  Arabia Saudită

Trupele turce ajung în Qatar, pe fondul tensiunilor dintre Doha și Arabia Saudită

Primul contingent de soldați turci au sosit în Qatar pentru un exercițiu militar turco-qatarez „planificat de multă vreme“, conform presei locale care a citat o declarație a Ministerului Apărării din Qatar. Acțiunea are loc pe fondul tensiunilor dintre Doha și vecinii săi arabi.

 

Militarii au avut primul antrenament la baza Tariq bin Ziyad, duminică, au afirmat oficiali ai Ministerului Apărării citați de Al Jazeera și Gulf Times.

Cu toate acestea, Reuters susține că trupele turcești care participă la exerciții nu au venit recent acolo, căci „nicio nouă unitate militară turcă nu a fost trimisă în Qatar“, conform unor surse militare care au dorit să rămână anonime. Agenția de știri a adăugat că baza militară Tariq bin Ziyad găzduiește în prezent aproximativ 90 de soldați turci.

Exercițiile au loc după data de 9 iunie, când Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ratificat acordurile pentru desfășurarea trupelor turce în Qatar și pentru pregătirea jandarmeriei statului din Golf. Parlamentul turc a aprobat ambele acorduri în data de 7 iunie.

„Trupele turce vin în Qatar pentru a asigura securitatea întregii regiuni,“ a afirmat Ministrul de Externe Mohammed bin qatarezi Abdulrahman Al-Thani joi, fiind citat de presa locală și preluat apoi de presa turcă.