Evenimentul Zilei > International > Putin, președinte pe viață în Rusia? Liderul de la Kremlin a dat răspunsul
Putin, președinte pe viață în Rusia? Liderul de la Kremlin a dat răspunsul

Putin, președinte pe viață în Rusia? Liderul de la Kremlin a dat răspunsul

Preşedintele Vladimir Putin afirmă că nu doreşte ca Rusia să reia modelul sovietic, cu șefi de stat pe viaţă.

Prezent la Sankt Petersburg, liderul de la Kremlin a făcut o serie de comentarii la întâlnirea cu mai mulți veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial. Declarațiile sale survin la câteva zile după ce a dezvăluit că va avea loc o schimbare rapidă a sistemului politic, iar prima măsură a fost demisia lui Dmitri Medvedev din funcţia de prim-ministru.

Într-o mişcare surprinzătoare, Putin l-a ales desemnat ca şef al Executivului pe directorul Fiscului, Mihail Mişustin, personaj relativ necunoscut opiniei publice.

Modificările pe care Vladimir Putin intenționează să le aducă ar crea noi centre de putere în afara administrației preşedinţiale. Pe plan internațional, schimbările au fost percepute ca o încercare a liderului suprem de a-şi extinde domnia și după ce va părăsi preşedinţia, în 2024. El a dominat politica rusă, șef de stat sau de guvern, timp de două decenii.

Criticii îl acuză pe Putin, fost ofiţer KGB, că plănuieşte să rămână la o anumită capacitate şi după încheierea mandatului actual.

În comentariile sale de sâmbătă, Vladimir Putin a respins ideea preşedinţilor ruşi pe viaţă.

„În ceea ce priveşte mandatele prezidenţiale, pentru a rămâne la putere înţeleg că îngrijorarea are legătură pentru mulţi oameni cu preocupări despre societate, stat şi stabilitate internă şi externă”, a declarat Vladimir Putin.

„Dar ar fi foarte îngrijorător să ne întoarcem la situaţia de la mijlocul anilor ’80, când liderii de stat rămâneau la putere, unul câte unul, până la sfârşitul zilelor şi plecau din funcţie fără a asigura condiţiile necesare pentru o tranziţie a puterii. Aşa că ar fi mai bine să nu se revină la acea situaţie”, a spus preşedintele rus.

Perioada sovietică la care face referire Vladimir Putin a fost marcată de o serie de lideri precum Leonid Brejnev, Iuri Andropov şi Konstantin Chernenko, care au murit cu toţii în timp ce se aflau în funcţie.