Cu ocazia primei lor convorbiri cuprinzătoare de la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, cei doi șefi de state s-au înțeles să păstreze legătura prin telefon și să organizeze o reuniune bilaterală în viitor.

Vladimir Putin l-a mai felicitat o dată pe Donald Trump și i-a urat succes în aplicarea programului său electoral. Liderul rus s-a declarat „gata să dezvolte un dialog de parteneriat cu noua administrație pe principiile egalității, respectului mutual și neamestecului în treburile interne ale celuilalt”.

Kremlinul a explicat că Putin și Trump au constatat situația proastă în care se află relațiile bilaterale, dar și-au exprimat voința „de a face eforturi comune pentru normalizarea relațiilor și continuarea cooperării constructive pe cea mai largă paletă de subiecte posibile”.

Cei doi interlocutori au subliniat și importanța stabilirii unei baze solide dezvoltând elementele comerciale și economice.

Washington și Moscova trebuie „să lucreze pentru o cooperare pragmatică, reciproc avantajoasă, în interesul celor două țări ambelor țări și al stabilității și securității mondiale”.

Putin și Trump ar mai fi vorbit și despre necesitatea de a colabora în lupta împotriva dușmanului comun număru unu, terorismul. În acest context au abordat și subiectul conflictului din Siria.

La rândul său, echipa lui Donald Trump a dat publicității un comunicat în care se afirmă că Vladimir Putin l-a sunat pentru a-l felicita. Liderul american i-a spus omologului său că speră într-o relație puternică și durabilă cu Rusia și poporul său.

Telefonul de luni este al doilea apel al lui Putin către Trump, după cel de după victoria din 8 noiembrie.