Evenimentul Zilei > Actualitate > Putem sau nu să plecăm în vacanță? Raed Arafat vine cu clarificări

Putem sau nu să plecăm în vacanță? Raed Arafat vine cu clarificări

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, admite că în România s-a înregistrat, joi, o creșterea alarmantă a numărului de cazuri de Covid-19.

În acest context, Arafat susține că „trebuie să lucrăm împreună” pentru a nu reveni la măsurile mai stricte. „Creșterea cazurilor de persoane infectate de joi ar trebui să ne atragă atenția. Trebuie să urmărim ce se întâmplă în următoarele zile, care va fi situația.

Este un semnal că situația nu este sub control, așa cum ne-am dorit noi și că trebuie să fim foarte atenți în respectarea regulilor de distanțare fizică care se solicită populației de către noi, autoritățile”,a spus Arafat.

El a reiterat că trebuie să se respecte regulile pentru a nu reveni la restricțiile anterioare. „Trebuie să lucrăm împreună pentru a împiedica o posibilitate pe care nimeni nu o vrea și anume să revenim la un număr mare de cazuri și să fie obligatoriu să se mai ia unele măsuri, din nou.

Chiar dacă sunt măsuri de relaxare care au fost luate și care sunt binemeritate pentru cei care au stat acasă și au suportat ce s-a întâmplat până acum, și au suportat măsurile de restricții care au fost, trebuie să avem grijă mare în respectarea regulilor mai departe – purtarea măștii, distanțarea, toate regulile astea de igienă pe care noi le-am făcut cunoscute”, a mai declarat secretarul de stat.

„Poate că nu e bine să ne așteptăm la activități în masă în spații inchise, la activități cu un număr foarte mare de participanți în spații deschise. De exemplu, poate cinematografele sau teatrele nu vor fi la capacitate maximă din 15 iunie. Poate anumite competiții se vor face cu un număr limitat de spectatori. Dar ce nu va fi cu siguranță sunt manifestațiile în număr mare. Aici vorbim de săli de cinema, săli de spectacole, festivaluri cu un număr mare de oameni în exterior”, a mai detaliat Arafat.

În legătură cu măsurile de carantinare a românilor care vor să plece în vacanță în Grecia și Bulgaria, Arafat a spus că acest lucru nu mai este valabil. El a adăugat că „este foarte probabil” ca de la 15 iunie românii care vin din Grecia și Bulgaria să nu mai fie obligați să stea 14 zile în izolare la domiciliu, dar totul depinde de cum va evolua numărul de cazuri.

„ Pentru luna iulie, daca nu avem schimbari radicale, este o luna care probabil va fi foarte OK pentru a face rezervari și a planifica vacanța”, a mai spus Raed Arafat, potrivit antena3.ro