Evenimentul Zilei > Politica > Puşcării private în stil britanic, soluţia PNL anti-graţiere
Puşcării private în stil britanic, soluţia PNL anti-graţiere

Puşcării private în stil britanic, soluţia PNL anti-graţiere

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că introducerea penitenciarelor private, pe modelul Marii Britanii, reprezintă una dintre măsurile care pot rezolva supraaglomerarea din puşcării pe care Guvernul a invocat-o pentru elaborarea unui proiect de graţiere.

"Singurele tari europene care au rezolvat acceptabil problema sunt tarile scandinave, Olanda si Marea Britanie, in ultimul caz, prin Reforma Thatcher, care a introdus penitenciarele private", a scris Predoiu pe Facebook.

Potrivit acestuia, conditiile din penitenciare "se pot ameliora rapid" prin: 

1) dezafectarea unor cazarmi si transformarea lor in penitenciare

2) introducerea penitenciarelor private (modelul Marii Britanii)

3) cresterea alocarilor bugetare pentru Admnistratia Nationala a Penitenciarelor pentru conditiile de cazare, dar si pentru conditiile de munca ale personalului din penitenciare (agentii de penitenciar sunt prea putini si insuficient echipati si pregatiti). 

"Gratierea si amnistia nu vor rezolva problema aglomerarii din penitenciare si precaritatea conditiilor de cazare. Iar daca este facuta fara un studiu sociologic si criminologic prealabil, fara extinderea prealabila a personalului de probatiune, va crea probleme sociale considerabile", spune Predoiu.