Evenimentul Zilei > Politica > Puciul de luni. Vanghelie și PSD nu mai decid soarta
Puciul de luni. Vanghelie și PSD nu mai decid soarta

Puciul de luni. Vanghelie și PSD nu mai decid soarta

Capitalei PSD a pierdut ambii viceprimari ai Bucureștiului, după ce mai mulți aleși generali PSD și PP-DD l-au trădat pe Marian Vanghelie, liderul consilierilor social - democrați care dețineau majoritatea. Imediat cum a afl at, acesta a dat ordin să se strângă rândurile.

După ce s-au săturat de promisiunile liderului PSD Marian Vanghelie, consilierii PP-DD au decis să treacă în barca PDL-ului și cea a PNL-ului și să îi lase pe cei de la PSD fără majoritate în Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Astfel, ieri, PSD a pierdut ambii viceprimari ai Capitalei și puterea de a decide în Consiliu, după aproximativ două ore de negocieri care au avut loc chiar în timpul ședinței CGMB. Potrivit surselor EVZ, liderii democrat – liberalilor și cei ai liberalilor au negociat cu aleșii din partidul condus de Dan Diaconescu, cei din urmă fiind nemulțumiți de faptul că Vanghelie nu s-a ținut de promisiunile făcute acum aproximativ o lună: să le dea celor de la PP-DD un post de viceprimar și alte posturi importante atât în cadrul Primăriei Capitalei, cât și în alte instituții coordonate de Municipalitate, dar și să le redeschidă postul de televiziune OTV.

„Negocieri dure și amenințări”

Potrivit surselor EVZ, timp de două ore, în sala de consiliu și pe holurile Primăriei Capitalei s-au purtat negocieri dure și au existat chiar și amenințări pentru voturi. Concret, alesul general PP-DD, Marin Dan Ștefănel, de profesie analist politic, trebuia să fie noul viceprimar al Capitalei, însă acesta s-a răzgândit. „A discutat cu liderul PSD, Bogdan Georgescu, și apoi nu a mai vrut. S-a speriat”, au povestit sursele citate. Când au văzut că există pericolul să nu iasă puciul, aleșii PDL au decis să îl ierte pe consilierul general Lucian Iliescu, care a dezertat din PDL acum aproximativ o lună, dar nu și-a dat demisia oficial deși vota cu PSD în CGMB. „Știți cum este în politică. Pentru că nu era majoritate s-a apelat la Lucian Ilescu, s-a uitat trecutul. Și el a jucat cartea bine, a zis că trece înapoi în barca PDL-ului dacă este numit viceprimar”, au povestit surse din rândul aleșilor generali ai Capitalei. Și președintele Consiliului a fost schimbat, liderul PDL, Mircea Raicu, fiind numit ieri „amfitrion” al ședințelor.

PP-DD i-a întors spatele edilului sectorului 5. Vanghelie vrea înapoi majoritatea

Trei aleși PP-DD au decis, ieri, să treacă în barca PDL-ului și PN-Lului: Horaţiu Panaitescu, Julia Zorkoczy şi Richard Vicențiu, cel care a fost numit recent președintele CGMB-ului. Cei trei au decis să voteze schimbarea viceprimarilor după ce Marian Vanghelie nu s-a ținut de promisiunile făcute, printre care se numără: să voteze PSD un viceprimar PP-DD și să le redeschidă OTV. Ieri, înainte să se anunțe noua majoritate din CGMB, noul viceprimar al Capitalei din partea PP-DD, Richard Vicențiu, a discutat preț de câteva minute cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care i-a mulțumit, iar mai apoi a decis să părăsească ședința. Cu toate că s-a schimbat majoritatea, aleșii PSD sunt optimiști și spun că sunt siguri că o vor recupera.


Pe 7 mai, EVZ a dezvăluit faptul că Marian Vanghelie a venit personal la CGMB, de frică să nu piardă majoritatea, și le-a promis atunci PPDD-iștilor și că le redeschide OTV-ul și le dă funcții înalte

„Comandament de urgență” în biroul lui Oprescu

După ce PSD a pierdut majoritatea în Consiliul General al Capitalei, liderii s-au întâlnit cu edilul-șef Sorin Oprescu, în biroul acestuia. La discuții a participat inclusiv prefectul de București, Paul Nicolae Petrova. În spatele ușilor închise s-a vorbit despre posibilitatea anulării deciziei de schimbare a viceprimarilor PSD, Marcel Nicolaescu și Dan Darabont. „S-au întâlnit imediat după ce s-au terminat ședințele, iar când primarulsectorului 5, Marian Vanghelie, a auzit ce s-a întâmplat a anunțat că vine în București ca să recâștige majoritatea în Consiliul General, au dezvăluit sursele EVZ.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: