PSD vrea filmarea accesului la urne la prezidențiale
Editura Evenimentul si Capital

PSD vrea filmarea accesului la urne la prezidențiale

Autor: | | 2 Comentarii | 728 Vizualizari

Accesul alegătorilor la urnele de vot va fi „monitorizat audio-video” la alegerile prezidențiale de anul viitor, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament de senatorii PSD

Un număr de 35 de senatori PSD, în frunte cu președintele grupului senatorial social-democrat, Șerban Nicolae, au depus miercuri, în Senat, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 370/2004 privind alegerea Președintelui României.

Numărarea voturilor

Propunerea legislativă introduce la alegerile prezidențiale, ca noutate, prevederea potrivit căreia „pe durata votării, accesul alegătorilor la urnele de vot este monitorizat audio-video în condițiile stabilite prin Hotărâre a Guvernului”.

De asemenea, va fi înregistrată și numărarea voturilor. Potrivit proiectului PSD, „operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare asigură, în condițiile stabilite prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente, înregistrarea audio-video neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare” în intervalul de timp dintre încheierea votării și încheierea procesului verbal cu rezultatul votului dar și înregistrarea video-audio a eventualelor procese de renumărare a voturilor.

Campanie la liber în școli

Proiectul PSD elimină din lege interdicția campaniei electorale în unitățile de învă țământ la alegerile prezidențiale. De asemenea, românii vor afla mai repede candidații la funcția de Președinte: dacă acum propunerile de candidați se depun cel mai târziu cu 40 de zile înainte de alegeri, proiectul PSD mărește termenul la 60 de zile.

„În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură și intoleranță. În campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare, învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase și naționale”, este o altă noutate pe care o propune PSD.

Sfaturi în ziua votului

Nu mai constituie contravenție, potrivit propunerii legislative, „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat” și nici prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu conţinut electoral făcute pe stradă cu 48 de ore înaintea de ziua votării. Nici prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării, în ziua votării, nu mai este contravenție.

Proiectul PSD elimină din lege prevederea potrivit căreia campania electorală „se încheie în dimineața zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7.00”. De asemenea, este eliminat din lege articolul care prevede că „după încheierea campaniei electorale se interzice difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate”

Pagina 1 din 1
Tag-uri: PSD, voturiStirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate