PSD şi PDL îşi dispută influenţa la Curte

PSD şi PDL îşi dispută influenţa la Curte

Puterea şi opoziţia dau asaltul final asupra Curţii Constituţionale, pentru a-şi asigura majoritatea la legile austerităţii.

În paralel cu încercarea de a a atrage voturi pentru sau împotriva moţiunii de cenzură, opoziţia şi puterea se luptă şi pentru Curtea Constituţională. Instituţia va da verdictul final în privinţa legilor austerităţii, dacă guvernul nu pică la moţiunea de cenzură.

După ce luni au expirat mandatele a trei judecători de la Curte, scorul în interiorul instituţiei este strâns. PDL, care a suferit înfrângeri şi la Senat şi Cameră, încearcă să câştige timp pentru a negocia în coaliţie, în timp ce PSD vrea să fructifice situaţia favorabilă.

Preşedintele interimar al Curţii Constituţionale, Ion Predescu, a declarat pentru EVZ că la ora actuală au drept de vot 6 judecători. „Parlamentul nu a făcut numirile, iar judecătorul numit de Cotroceni nu a depus jurământul”, ne-a explicat Predescu. Dintre cei 6 judecători, 4 au fost numiţi de opoziţie (3 PSD, unul PNL), iar 2 de putere (unu de la Cotroceni, unul UDMR).

PDL trage de timp

Plenul Camerei a votat deja pentru Valer Dorneanu (PSD), iar Comisia juridică a Senatulului Meleşcanu (PNL). În ambele cazuri, independenţii şi UDMR au jucat de partea opoziţiei. Şefa Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a încercat să câştige timp prin pasarea subiectului la Comisia juridică, în condiţiile în care PDL susţine că Dorneanu, ales cu majoritate simplă, avea nevoie de majoritate calificată.

La începutul şedinţei de plen de ieri, Anastase s-a agitat dând telefoane pentru a obţine sprijin pentru acest plan. UDMR şi independenţii au refuzat un asemenea scenariu. Liderul PSD, Victor Ponta, a acuzat-o că, în loc să înceapă şedinţa Camerei, a stat la telefon cu Emil Boc pentru ca premierul să îi convingă pe parlamentarii puterii să susţină scenariul PDL.

„Rămâne o întrebare: de unde ştia Victor Ponta cu cine discut eu la telefon? Am sentimentul că trebuie să meargă la medic cu această declaraţie”, a replicat Roberta Anastase, la emisiunea „Evenimentele zilei”, de la postul B1.

Refuzată şi luni de Biroul Permanent, ea a luat o decizie fără precedent, anunţând că a cerut în calitate de preşedinte al Camerei punctul de vedere al Comisiei juridice. Tot ieri, PDL a reuşit în Biroul Permanent al Senatului amânarea cu o săptămână a votului din plen.

„Doamna Anastase îl dădea pe Emil Boc la telefon la diverşi deputaţi independenţi ca să le promită domnul Boc bani, să le promită avantaje ca să voteze.”, VICTOR PONTA, preşedinte PSD

Ne puteți urmări și pe Google News