SURSE - În laboratoarele PSD se pregăteşte invalidarea referendumului declanşat de Klaus Iohannis

SURSE - În laboratoarele PSD se pregăteşte invalidarea referendumului declanşat de Klaus Iohannis

Social-democraţii iau în calcul să încerce invalidarea referendumului declanşat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema luptei împotriva corupţiei, au relatat surse din partid pentru EVZ.

PSD se gândeşte să provoace invalidarea referendumului pe tema continuării luptei împotriva corupţiei prin încurajarea unui absenteism la urne, spun surse din partid.

Potrivit legii, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Pentru invalidarea referendumului este nevoie să participe mai puţin de 30% din persoanele înscrise în listele electorale. În acest moment, referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis are nevoie, ca să fie validat, de o participare a peste 5 milioane de alegători.

Surse din PSD au spus EVZ că potrivit estimărilor din partid, opoziţia formată din PNL, USR, PMP ar putea să mobilizeze la urne cel mult jumătate din numărul alegătorilor necesari validării referendumului, iar implicarea lui Klaus Iohannis nu ar putea să dubleze numărul participanţilor astfel încât să se atingă pragul de prezenţă de minim 30% dintre alegători.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scenariul luat în calcul în PSD presupune demobilizarea electoratului prin mesajul c[ orice român susţine lupta împotriva corupţiei, astfel încât un referendum pe această temă nu-şi are rostul.

În sprijinul strategiei PSD ia în calcul să pună problema costurilor necesare organizării referendumului, în sensul în care Guvernul, în loc să aloce fonduri pentru creşterea veniturilor populaţiei, pierde bani pe organizarea unui referendum inutil.

În sprijinul strategiei legate de inutilitatea referendumului, PSD mai ia în calcul să promoveze faptul că referendumul este oricum consultativ şi rezultatul acestuia nu poate obliga nici Parlamentul, nici Guvernul, să acţioneze într-un fel sau altul.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat despre referendumul declanşat de Klaus Iohannis: "Si noi susţinem asta. N-avem nimic împotriva referendumului. Toţi susţinem această luptă anticorupţie, dar ce se întâmplă dacă nu vin oamenii la vot şi referendumul nu e validat? Înseamnă că românii nu susţin lupta anticorupţie?".