Potrivit acestei norme de reprezentare, vor fi 308 deputaţi la care se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori.

Preşedintele comisiei, Mihai Voicu (PNL) a precizat că vor fi "300 şi un pic" de deputaţi, nefiind stabilit clar numărul de parlamentari de diaspora, având în vedere că PNL va susţine dublarea numărului acestora de la 4 deputaţi de diaspora la 8 şi de la 2 senatori de diaspora la 4.

"Nu ştiu acum să vă spun cât vor fi 300 şi un pic de deputaţi şi proporţional senatorii. Sigur, că fiecare grup a avut o propunere, noi, de la liberali, am fi avut o propunere cu o normă un pic mai mare, dar, nefiind foarte multe diferite şi era necesar un vot de două treimi, toate grupurile s-au raliat la propunerea UDMR. În oninia mea, nu este tranşat numărul parlamentarilor de diaspora, propunerea noastră va fi să avem 8 deputaţi şi 4 senatori de diaspora, este propunerea PNL", a spus Voicu.

El a spus că este cel mai mic număr de parlamentari de până acum.

"Este cel mai mic număr de parlamentari pe care l-am avut vreodată în România. Dacă ne referim la acel referendum, trebuie să citim referendumul complet, referendumul s-a referit la o singură Cameră şi cu 300 de parlamentari, atunci când Parlamentul va avea o singură Cameră atunci voi admite că o singură Cameră poate funcţiona cu 300 de aleşi, două camere nu pot funcţiona cu 300 de aleşi", a explicat Voicu.

"Eu cred că este în cadrul angajamentului pe care l-am făcut, adică se vede foarte clar o reducere a numărului de parlamentari. Noi ne-am asumat acest angajament, am şi susţinut propunerea UDMR, tocmai ca să nu se interpreteze că vine PSD cu anumită propunere. Se reduce numărul de parlamentari. Avem un vot pe listă, prin urmare eu cred că lucrurile vor merge mult mai bine, cu siguranţă mult mai bine decât la votul uninominal, unde au existat şi acele redistribuiri", a declarat Podaşcă, la Parlament.

Ea a spus că, prin aceste modificări la lege, vor fi aproximativ 330 de deputaţi. "A existat o reacţie la nivelul societăţii civile faţă de un număr excesiv de mare în urma alegerilor din 2012, deci noi faţă de acest număr am operat aceste modificări şi se vede foarte clar că este o reducere substanţială", a explicat Podaşcă.

Întrebată câţi parlamentari susţine PSD pentru diaspora, ea a răspuns că patru deputaţi pentru diaspora şi doi senatori, aşa cum a fost şi până acum.

Comisia parlamentară pentru elaborarea legilor electorale a adoptat, în unanimitate, marţi, proiectul de lege pentru alegerile parlamentare, iar norma de reprezentare va fi un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori.