Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a declarat că instituţia a decis suspendarea controlului privind subvenţiile primite de PSD în 2017, în urma unei solicitări venite din partea Curţii de Conturi. 

În acea perioadă, la conducerea AEP se afla Daniel Barbu, reprezentant al ALDE. La şefia Curţii de Conturi se află, din 2017, Mihai Busuioc, fost secretar general al Guvernului. Acesta l-a înlocuit, atunci, pe Nicolae Văcăroiu, care şi-a încheiat mandatul. 

Reprezentantul AEP a afirmat, la Parlament, unde a fost audiat pentru funcţia de preşedinte al instituţiei, că „raportul nu a fost finalizat în momentul de faţă, pentru că verificarea AEP a fost suspendată, în luna ianuarie ca urmare unei adrese primită de la Curtea de Conturi”, informează Libertatea.

„Conform legii,  ar trebui să fie alături de noi în controlarea subvenţiilor partidelor politice beneficiare de subvenţie (Curtea de Conturi, nr). Ne-am adresat Curţii de Conturi, înainte de a începe controlul, anul trecut, cu o solicitare de a veni alături de noi în control fiecare instituţie îşi face raportul ei , dar controlul ar trebui să fie simultan . 

Ni s-a răspuns, la vremea respectivă, că nu pot veni în control pentru că nu era în planul de control pe anul 2018 , am revenit cu solicitarea, în decembrie, pentru a veni alături de noi în luna ianuarie deoarece controalele la mai multe formaţiuni politice parlamentare erau prelungite pe luna ianuarie , ni s-a răspuns la finalul lunii ianuarie, când mai aveam un singur control în curs de reluare la PSD, că decizia plenului Curţii de Conturi este ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se facă începând cu luna august 2019.”, a declarat Muhuleţ. 

„Ieri am transmis o nouă adresă Curţii de Conturi prin care solicităm să trateze cu celeritate această solicitare a noastră, şi să vină alături de noi în control, începând cu data de  martie 2019. La toate partidele beneficiare de subvenţie se terminase controlul de fond pe anul 2017 aşa cum el fusese declanşat de AEP.”, a afirmat Marian Muhuleţ. 

Întrebat dacă s-au găsit nereguli în ceea ce priveşte cheltuirea banilor, Muhuleş a răspuns: „Având în vedere că există adrese şi de la Parchetul General şi de la DNA referitoare la eventuale nereguli care ar putea exista în contabilitatea PSD există o umbră de suspiciune. Ceea ce au descoperit controlorii AEP nu vă pot preciza pentru că este o activitate în curs de desfăşurare. (…) Colegii mei, care sunt controlori din partea departamentului de control al finanţării partidelor politice, au toată independenţa şi toate cunoştinţele necesare să nu încheie un raport viciat.” 

El a  mai afirmat că AEP controlează, în mod curent, activitatea partidelor politice pe tot ceea ce înseamnă activitatea lor financiară, aşa cum prevede legea 334.

 „Avem controale de fond pe care le facem în fiecare an cu un an în urmă. Legea prevede că doar pe parte de subvenţii, fiind fonduri publice, trebuie să exercite şi Curtea de Conturi control separat de AEP.”, a mai spus Muhule. 

DNA a cerut Autorităţii Electorale Permanente documente privind modul în care PSD a cheltuit banii primiţi de la stat în 2017 şi 2018.