Evenimentul Zilei > Social > Prudență maximă. Spania prelungeşte pentru a şasea oară starea de urgență
Prudență maximă. Spania prelungeşte pentru a şasea oară starea de urgență

Prudență maximă. Spania prelungeşte pentru a şasea oară starea de urgență

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, va sprijini cea de-a șasea prelungire a stării de urgenţă, după ce a ajuns la un acord, sâmbătă, la prânz, cu guvernul astfel încât președinții autonomi să fie cei care gestionează măsurile care urmează să fie adoptate în faza 3 a decalării.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că va cere Parlamentului să prelungească cu încă două săptămâni starea de urgență instituită pentru a limita răspândirea noului coronavirus, până la 21 iunie, urmând să ridice apoi restricţiile de deplasare-

Pactul include faptul că toate comunitățile autonome pot propune ministrului sănătății, Salvador Illa, „în conformitate cu criteriile sanitare și epidemiologice”, depășirea fazei 3 în unitățile teritoriale ale fiecărei autonomii și, prin urmare, intrarea lor în „ noua normalitate”.

Sanchez a reuşit să se înţeleagă cu opoziţia

În pofida opoziţiei de dreapta care se declară împotriva prelungirii izolării şi a manifestaţiilor desfăşurate în acest sens în toată ţară, Sanchez a încheiat un acord cu partidul separatist catalan Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ceea ce ar trebui să-i garanteze câştig de cauză guvernului său minoritar la votul în parlament.

ERC, care dispune de 13 de deputaţi, a reafirmat sâmbătă că se va abţine de la vot, conform unui înalt responsabil al acestui partid, ceea ce ar permite guvernului de stânga să treacă moţiunea. ERC a declarat că se va abţine de la vot cu „condiţia că aceasta să fie ultima prelungire a stării de alertă”.

La jumătatea lunii mai, Sanchez încercase să prelungească această măsură de excepţie timp de o lună până la sfârşitul lunii iunie, dar trebuise să-şi reducă pretenţiile la două săptămâni pentru a-şi asigura de această dată sprijinul unui partid liberal în parlament.

Şi totuşi, Spania a fost una din ţările cele mai lovite de pandemie

Spania, una din ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, a impus la 14 martie starea de urgenţă care a implicat o izolare strictă în virtutea căreia oamenii nu puteau ieşi din case decât pentru a cumpăra produse alimentare, pentru asistenţă medicală sau a se deplasa la serviciu, în cazurile în care munca de la distanță nu a fost posibilă. Unele restricţii au fost, însă, relaxate treptat.

Spania nu a mai raportat decât patru noi decese sâmbătă, număr care a ridicat bilanţul la 27.125 de morţi de la începutul pandemiei.

Ministrul Educației, Josep Bargalló, a fost convins sâmbătă că toate școlile din zonele care intră luni în faza 2 a decalării își vor deschide porțile și s-a asigurat că s-au luat măsurile de securitate necesare pentru aceasta, informează elperiodico.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: