Protest pentru salvarea Dealului Guşteriţa

Protest pentru salvarea Dealului Guşteriţa

O asociaţie din Sibiu a protestat, ieri, pe un deal de lângă oraş faţă de intenţia unei exploatări miniere de a defrişa peste 45 de hectare de pădure.

Astfel, intenţia unei firme austriece, care deţine o fabrică de cărămidă şi ţiglă, de a extinde cariera minieră de suprafaţă din Dealul Guşteriţa, aflat la o aruncătură de băţ de cartierul cu acelaşi nume din Sibiu, a pus pe jar comunitatea din zonă şi nu numai.

Cei mai vehemenţi protestatari s-au dovedit a fi membrii asociaţiei „Salvaţi Dealul Guşteriţei“, care au început ieri o campanie de sensibilizare a autorităţilor locale şi a instituţiilor abilitate să ia măsuri. Membrii asocia- ţiei au solicitat ca autorităţile să interzică defrişarea Dealului Guşteriţa, fiind vorba mai exact de aproximativ 45 de hectare de pădure.

„Vom continua protestele“

La protestul de ieri de la ora prânzului, ţinut chiar în vârful colinei care urmează să fie defrişată, s-au strâns câteva zeci de persoane, dar organizatorii spun că la acţiunile viitoare vor veni şi mai mulţi. „Au venit aşa de puţini oameni pentru că este foarte greu să se ajungă aici pe acest deal. Noi vom continua însă protestele până ce acest plan al celor de la Tondach România SRL va fi abandonat. Am depus memorii la toate organele abilitate, avem fluturaşi cu «S.O.S. Guşteriţa», care vor fi împărţiţi sibienilor în zilele ce urmează. Nu se poate accepta ca plămânii Sibiului să fie tăiaţi, ca să spunem aşa“, a declarat Călin Blaga, iniţiatorul acestui protest.

Chiar dacă nu au fost foarte mulţi, protestatarii erau cu toţii indignaţi de intenţiile celor de la fabrica Tondach de a-şi extinde actualele cariere. „Nu concep ca această pădure şi acest deal plin de istorie să dispară din Sibiu“, spune sibianca Mureşean Ana.

De cealaltă parte, reprezentanţii firmei Tondach România SRL au refuzat ieri să ofere un punct de vedere oficial. Motivul invocat: administratorul trimis ar fi fost plecat într-o delegaţie.

MĂSURI

Petiţie semnată de peste 400 de sibieni

Iniţiatorii asociaţiei „Salvaţi Dealul Guşteriţei“ au demarat şi o acţiune de strângere de semnături pentru o petiţie la care deja au aderat peste 400 de sibieni. De asemenea, asociaţia a depus şi proteste oficiale la Agenţia Naţională de Protecţia Mediului Sibiu, dar şi la Primăria şi Consiliul Local Sibiu. „Cerem un ajutor disperat şi geologilor, pe are îi aşteptăm să se implice la această acţiune şi să ia atitudine“, spun reprezentanţii asociaţiei „Salvaţi Dealul Guşteriţei“.

Ne puteți urmări și pe Google News