Evenimentul Zilei > Actualitate > Protest pentru salvarea de la distrugere a Edificiului Roman cu Mozaic din Constanţa
Protest pentru salvarea de la distrugere a Edificiului Roman cu Mozaic din Constanţa

Protest pentru salvarea de la distrugere a Edificiului Roman cu Mozaic din Constanţa

Organizaţiile civice din Constanţa se alătură arheologilor Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din oraş, cerând autorităţilor locale să salveze de la distrugere Edificiul Roman cu Mozaic aflat într-o avansată stare de degradare.

Mai mulţi membri ai Grupului de Artă Fotografică din Constanţa, protestează, pe rând, de câteva zile, acuzând autorităţile locale de indiferenţă faţă de degradarea şi iminenta prăbuşire a Edificiului Roman cu Mozaic din zona pieţei Ovidiu, care adăpostesteşte unicul şi cel mai mare mozaic roman din estul Europei. „Am reacţionat la strigătul de ajutor al specialiştilor arheologi care spun că acest sit arheologic, de o inestimabilă valoare, este pe cale să se prăbuşească. Am fost, pe de o parte, impresionaţi de starea jalnică a acestui monument şi, pe de altă parte, revoltaţi de indiferenţa autorităţilor faţă de acest valoros sit arheologic”, spune preşedintele Grupului de Artă Fotografică, Bebe Pitei.

Pe lângă proteste, voluntarii asociaţiei, profesori, artişti, studenţi, elevi şi localnici, participă şi la acţiuni de ecologizare a zonei din jurul Edificiului Roman cu Mozaic, reuşind să strângă peste 20 de saci cu gunoaie, hârtii, peturi şi alte deşeuri. „Acest monument este lăsat să fie distrus de indiferenţa şi de nepăsarea factorilor care ar trebui să răspundă de comorile arheologice ale oraşului. Zi de zi ni se alătură din ce în ce mai mulţi voluntari. Vom protesta până când vom reuşi să sensibilizăm autorităţile, dar şi  opinia publică, asupra acestui monument unic în partea asta de lume", spune Bebe Pitei. Edificiul Roman cu Mozaic se află în custodia  Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa din subordinea Consiliului Judeţean. Autorităţile judeţene spun că nu dispun de resurse financiare pentru reabilitarea monumentului.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: