Evenimentul Zilei > Economie > Veste bună pentru milioane de români. Care va fi valoarea noilor tichete de masă
Veste bună pentru milioane de români. Care va fi valoarea noilor tichete de masă

Veste bună pentru milioane de români. Care va fi valoarea noilor tichete de masă

Un proiect care modifică Legea nr.165/2018 în legătură cu actualizarea valorii nominale a tichetelor de masă a fost depus la Parlament de mai mulţi deputaţi PSD. Proiectul prevede majorarea valorii nominale a tichetului de la 15 la 20 de lei.

"Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 20 de lei la data aplicării prevederilor acestei legi. Prevederile legii intră în vigoare în data de 1 a lunii următoare celei în care legea se publică în Monitorul Oficial", prevede textul iniţiativei legislative semnate de deputaţii PSD Valeriu Steriu, Liviu-Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Răduş şi Ioan Terea, potrivit agerpres.ro

În prezent valoarea tighetului este de 15, 18 lei, iar potrivit iniţiatorilor „nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei".

"Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa. Dacă în România valoarea este aproximativ 3,21 euro, în Spania este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franţa este 11,04 euro, în Grecia este de 6 euro, iar în Portugalia este de 7,63 euro", susţin iniţiatorii.

În opinia acestora, "crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivel corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, diminuându-se economia subterană".

Peste 2.100.000 de angajaţi beneficiază în prezent de tichete de masă.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, şi apoi dacă va trece de Camera Deputaţilor, care este fiind for decizional, va deveni lege.