“Decizia Guvernului nu respectă prevederile legale în materie de consultare a organizaţiilor sindicale, păstrând obiceiul vechiului Guvern de a se comporta discreţionar”, se precizează în comunicatul Biroului de Presă al celor de „Fed Lex”.
Conducerea federaţiei sindicale aduce următoarele precizări pentru a demonstra că modificarea programului nu e benefică pentru mediul de afaceri şi nici pentru angajaţi.

  • Unele instituţii îşi organizau programul astfel încât două zile pe săptămână să poată lucra cu cetăţenii până la ora 18.00.
  • Guvernul nu are bani să plătească orele suplimentare şi nici nu poate acorda timp liber corespunzător pentru orele lucrate peste program, doarece, din cauza deficitului de personal, absenţa oricărui salariat de la locul de muncă ar aduce prejudicii bunei funcţionări a instituţiei
  • Cei mai mulţi agenţi economici sau persoane fizice se obişnuiseră deja cu programul actual al instituţiilor publice
  • Programul de lucru anulat de către Guvern a fost discutat cu partenerii sociali în cadrul comisiilor paritare şi era un compromis care rezolva atât problema plăţii orelor suplimentare, cât şi a timpului liber care trebuie acordat – scurtând programul, în ziua de vineri până la ora 14.00.
  • Decizia luată de către Guvern, fără o analiză prealabilă, va bulversa atât activitatea instituţiilor publice, cât şi pe cea a agenţilor economic.

VEZI ŞI:
Premierul Ungureanu vrea ca toți bugetarii să lucreze de la 8.00 la 16.00