Programul „Prima casă” demarează peste o lună

Programul „Prima casă” demarează peste o lună

Programul guvernamental prin care românii care nu au luat până acum un credit ipotecar îşi pot cumpăra o casă cu împrumut garantat de stat va putea porni în următoarea lună, însă numai la o cincime din capacitate.

Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM), a declarat că „pentru programul «Prima casă» este nevoie de o infrastructură total diferită faţă de ce avem acum. Trebuie organizate toate departamentele, inclusiv contabilitatea va fi separată. Probabil ne va lua câteva luni pentru a atinge nivelul optim, dar în prima lună vom putea deschide programul cu circa 20% din necesar”.

Fondul de garantare va funcţiona ca un intermediar privind garanţia statului. Aurel Şaramet a precizat, citat de Mediafax, că nivelul comisioanelor pen tru garanţia acordată în acest proiect nu s-a stabilit încă, dar că va fi mult mai mic decât în cazul firmelor mici şi mijlocii, de 1,5%-2% pe an. Guvernul va aproba o convenţie-tip pentru noul program conţinând condiţiile programului, care va fi semnată de toate băncile interesate, a mai spus şeful FNGCIMM.

„Fiecare bancă va primi un plafon de garanţie din partea noastră, în funcţie de estimările pe care le prezintă privind interesul clienţilor săi pentru acest program. Principiul va fi primul venit, primul servit, dar plafonul nu va fi bătut în cuie, poate fi redimensionat şi garanţiile neutilizate - alocate altor bănci”, a explicat el. Clienţii nu vor obligaţi să vină la Fondul de Garantare, documentele fiind procesate de bănci.

Ne puteți urmări și pe Google News