Romania inregistreaza o valoare de 8 ori mai mica a PIB-ului comparativ cu cea a Luxemburgului si de 4 ori sub cea inregistrata de Germania.
Intrata oficial in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, Romania va mai avea inca zeci de ani de tras pentru a ajunge membru UE cu o situatie economica in regula. Prognozele pe termen mediu sau lung dovedesc ca ritmul de crestere economica a tarii noastre se va diminua in anii urmatori si ca salariile vor ajunge la nivel european, de peste 500 de euro, abia in 2013.
Exista insa un capitol la care analistii prognozeaza ca vom intra in rand cu lumea buna a Europei abia peste 20-30 de ani: nivelul produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor.
Acest indicator este rezultatul valorii adaugate din toate sectoarele de activitate - inclusiv soldul relatiilor cu strainatatea - raportat la numarul populatiei.
Potrivit unui studiu al Centrului Roman pentru Politici Economice (CEROPE), in ritmul anual de crestere economica de 2a-3a, romanii vor mai avea de asteptat doua-trei decenii pentru a se lauda cu un PIB pe cap de locuitor similar celui inregistrat acum de Marea Britanie, Franta sau Italia.
In conditiile in care Romania a avut in 2006 un PIB pe cap de locuitor de peste 8.000 de dolari, tara noastra se situeaza in prezent cu mult sub media europeana.
Marile tari ale Uniunii Europene, printre care Marea Britanie, Franta, Germania, Italia sau Spania inregistreaza in prezent valori aproape de patru ori mai mari, cuprinse intre 26.000 si 30.000 dolari pe cap de locuitor. Cresterile vor fi ceva mai mari in cazul veniturilor pe care le vor avea romanii, dar acest lucru nu va insemna si o crestere a calitatii vietii.
Sanse inca exista
In comparatie cu fruntasele Europei la acest capitol, Romania inregistreaza decalaje care insumeaza chiar si de opt ori valoarea PIB pe locuitor din tara noastra. Primul loc la nivelul UE din acest punct de vedere il detine Luxemburg, cu un PIB pe cap de locuitor de 66.000 dolari, urmat de Irlanda, cu 40.000 dolari. Chiar si raportat la tarile din Europa Centrala si de Est, Romania se afla la distante considerabile.
Slovenia si Cehia inregistreaza un PIB pe cap de locuitor de 2,5 ori mai mare, in timp ce Ungaria are o valoare a indicatorului de doua ori mai mare. Situatia din Romania nu este considerata insa de analisti foarte grava, avand in vedere ca Polonia, care a aderat la UE inca din 2004, are un PIB pe cap de locuitor doar de 1,5 ori mai mare, potrivit studiului CEROPE.
Analistii estimeaza ca decalajul ar putea fi recuperat mai repede, avand in vedere ca Romania a inregistrat cea mai rapida crestere a PIB din cele 27 de state membre ale UE, in perioada 2000-2006. In ultimul an al acestui interval, Romania a inregistrat un PIB de 342.418 lei (aproximativ 136.000 de dolari), cifra ridicata in primul rand prin dezvoltarea serviciilor si industriei.