PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Legumele de sezon, mai bune ca murăturile
- Adam Popescu
- 14 octombrie 2008, 03:00
Vă răspunde Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Mirela, 45 de ani, Bucureşti: Recomandaţi murăturile ori legumele proaspete din sezonul de toamnă? Chiar dacă vine sezonul murăturilor, vă recomand să vă bazaţi alimentaţia pe legume proaspete, de sezon. Varza, morcovul, sfecla, ţelina, gulia, ridichile sunt mai hrănitoare atunci când sunt proaspete, decât în conservă. Legumele „vii“ au enzime active, cantităţi mai mari de vitamine, săruri minerale, fitonutrienţi.
Dacă sunteţi totuşi fanii murăturilor, este de preferat să le consumaţi pe cele preparate în casă, după metodele tradiţionale. Murăturile obţinute prin fermentaţie sunt net superioare celor din conservă, care conţin mult oţet. În plus, nu uitaţi că murăturile industriale au foarte, foarte multe E-uri. Ceea ce aduc bun murăturile în organism este o cantitate rezonabilă de vitamina C şi, dacă nu ar avea de două, chiar de trei ori mai multă sare decât are organismul nostru nevoie într-o zi, ar fi chiar foarte sănătoase. Cantităţile mari de sare din murături pot fi dăunătoare celor cu boli cardiovasculare, hepatice ori renale. Mai mult, sarea „scoate“ vitamina C din corp. Dacă aveţi astfel de probleme, este bine să lăsaţi murăturile la desărat un timp mai lung, să nu folosiţi aspirină la conservarea lor şi să vă orientaţi către preparatele tradiţionale despre care ştiţi că au mai puţină sare. Varza covăsită, specifică în zona Ardealului, este mai bună decât cea fermentată, tocmai pentru că are mai puţină sare.