PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Evitaţi conservele care au capacul bombat!
- Adam Popescu
- 5 august 2008, 03:00
Vă răspunde prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Ana Maria, 45 ani: Mi s-a întâmplat de mai multe ori să cumpăr conserve care nu arătau prea bine. De exemplu, tonul arăta ca şi cum ar fi fost fiert, iar pateul nu arăta legat. Menţionez că mai erau în garanţie, expirau în doi ani. Acestea sunt indicii care arată că produsele sunt în neregulă? Ştiu că alimentele conservate pot fi ţinute în orice condiţii, de aceea până acum nu mi-am făcut probleme, chiar dacă le luam de pe raftul magazinului, iar în magazin nu era foarte răcoare. În primul rând te sfătuiesc să verifici termenul de valabilitate. Dacă este spre sfârşitul perioadei de garanţie ar fi bine să nu cumperi conserva. Foarte important este să nu cumperi conservele dacă au capacul bombat, deoarece acest lucru sugerează că este posibil să se fi contaminat cu bacilul botulinic, care produce botulism. Să te orientezi spre conserve de calitate, să nu fie produse prin ţări orientale. În loc de trei cutii, probabil o să iei numai una, pentru că produsele din segmentul de calitate sunt şi mai scumpe. Conservele ieftine au în compoziţia lor foarte multe E-uri. De exemplu, un pateu foarte prost poate avea şi 15 aditivi. În general, conservele pot fi ţinute la temperatura camerei, dar condiţia este ca atunci când le desfaci să le consumi la o masă. Dacă nu le termini, păstrează-le la frigider acoperite maximum o zi. Se pot contamina şi pot da infecţii alimentare.
Conservele despre care vorbeai nu erau contaminate, însă descrierea făcută sugerează faptul că erau de calitate proastă: probabil peştele fusese conservat când intrase deja în putrefacţie, se folosise apă multă etc. Într-adevă r, aceste produse nu cauzează toxiinfecţii imediate, însă pot avea consecinţe importante asupra sănătăţii pe termen lung.