Productivitatea intreprinderilor din Romania se afla in acest moment la doar 42,7% din media celor din Uniunea Europeana.
La productivitatea muncii stam si mai prost, deoarece se situeaza undeva in jurul valorii de 35% din media UE, conform statisticilor publicate de Eurostat.
„In domeniul energetic, puterea politica a creat, in perioada 2001-2004, prin „specialisti”, un sistem de capusare a pietei de energie electrica prin intermediul anumitor firme, care incheiau contract direct cu firmele de stat, fara licitatie”, a spus ieri fostul premier Theodor Stolojan.
„Principalele elemente care tin in Romania productivitatea scazuta sunt agricultura neperformanta, sectorul public care nu prezinta competitivitate, desi el ar trebui sa fie motorul acesteia, precum si numarul mare de pensionari raportat la populatia totala a tarii”, a adaugat acesta.
El a explicat ca acele firme cumparau energie electrica de la companiile de stat si o vindeau catre populatie, iar guvernul „s-a predat”, fara sa solutioneze problema. Mai mult, din 2005 am inceput sa vorbim despre „potlogaria din asa-zisa piata libera de energie electrica”, cand, de fapt, sforile erau trase fara niciun fel de negociere sau licitatie.
Planul National de Dezvoltare a Romaniei (PND) prevede cresterea productivitatii cu 5,5% anual pana in 2015, pentru ca tara noastra sa poata atinge atunci nivelul de 55% din media de productivitate din UE.