Preşedintele Ioana Bogdan a fost astfel nevoită, după ce l-a avertizat în repetate rânduri să aibă o conduită demnă de un magistrat şi să o lase să vorbească, să întrerupă şedinţa preţ de 10-15 minute, pentru ca Iulian Preda să se calmeze.

Revenită în sală, Ioana Bogdan i-a spus inculpatului că îl înţelege că s-a implicat emoţional, dat fiind faptul că aceste acuzaţii îi pătează imaginea, şi i-a cerut să aibă o atitudine conformă cu locul în care se află.

„Înţelegeţi, Securitatea avea importanţa ei, sub aspect economic. Sigur că acţiona şi ca poliţie politică […] Nu prin orice colaborare cu Securitatea îţi dobândeşti calitatea de colaborator. Şi acelaşi lucru îl spune şi Secţia Judiciară […] Potrivit articolului 11 din Oug 24/2008, acţiunea şi constatarea calităţii de lucrător al Securităţii se introduce la secţia de contencios, adică la Curtea de Apel Bucureşti, fiind atacabilă cu recurs. Deci este un contencios, nu penal. Comisia de la Veneţia a stabilit clar că în instanţele din România se află o disctincţie între o acţiune de contencios administrativ şi o acţiune penală. Adica fapta nu e prevăzută de legea penală”, a declarat acesta, în stare de frenezie, în faţa judecătorilor.

 

„Aţi vorbit cum n-au vorbit mulţi inculpaţi în această sală”

În finalul şedinţei, Ioana Bogdan i-a dat procurorului de caz cuvântul, însă Iulian Preda din nou nu s-a putut controla şi a întrerupt argumentarea acestuia, moment în care preşedintele a rostit, în mare, următoarele: „Recurentul! Recurentul! […] V-am dat posibilitatea să vă reveniţi, pot să înţeleg din punct de vedere uman că este vorba de viaţa şi de cariera dumneavoastră, aţi vorbit cum n-au vorbit mulţi inculpaţi în această sală, acum, cu respectul cuvenit, o să o lasăm pe doamna procuror să îşi susţină punctul de vedere. Că sunteţi sau nu de acord, în sală nu faceţi afirmaţii că susţine prostii şi nu uitaţi că şi dvs. sunteţi procuror de profesie”.

 

Te-ar putea interesa și: