Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorii vor ca Dan Adamescu să aştepte în puşcărie dosarul Astra
Procurorii vor ca Dan Adamescu să aştepte în puşcărie dosarul Astra

Procurorii vor ca Dan Adamescu să aştepte în puşcărie dosarul Astra

Magistraţii Înaltei Curţi au rămas în pronunţare pentru 23 mai în dosarul în care patru magistraţi de la Tribunalul Bucureşti sunt judecaţi după ce ar fi luat bani de la „părintele” Astra şi România Liberă

La ultimul termen al procesului, procurorul DNA a cerut menţinerea pedepsei de 4 ani şi 4 luni în cazul lui Dan Adamescu, făcând referire la noul dosar în care omul de afaceri este cercetat pentru falimentarea Astra Asigurări.

„Aveţi în vedere că are dublă cetăţenie, dar şi că este cercetat pentru că a falimentat cea mai mare companie de asigurări”, a solicitat procurorul DNA.

În cadrul dezbaterilor, interceptările din dosarul în care Dan Adamescu e acuzat că ar fi mituit judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a-i favoriza firmele în anumite dosare i-au împărţit în două tabere pe avocaţi.

Pe de-o parte, avocaţii judecătorului Mircea Moldovan, cel care are cea mai grea pedeapsă, de 22 de ani de închisoare, cer înlăturarea interceptărilor, după ce au arătat că există contradicţii între răspunsul DNA, potrivit căruia interceptările au fost făcute de către Serviciul Tehnic, şi raportul de expertiză, care a relevat că pentru o parte din CDurile depuse la dosar nu se ştie cine a înregistrat discuţiile.

Avocaţii lui Moldovan au speculat că respectivele interceptări au fost făcute de SRI, deoarece DNA are posibilitatea de a intercepta doar ambiental, nu şi telefonic, iar cu privire la apel, au cerut achitarea.

Interceptări în apărare

Tot achitare a cerut şi avocatul judecătoarei Elena Rovenţa, însă a înţeles să îi „bată” pe procurori cu „armele” lor preferate, interceptările: „În această cauză nu există probe directe în afară de declaraţia Monicăi Borza (n.n. – denunţătoare) şi interceptările din 16 mai 2014. Înregistrarea este atât temei al acuzării cât şi al apărării pentru Elena Rovenţa, deoarece chiar ea spune: «Miaţi dat mie aşa ceva? Nu»”, a spus avocatul.

În schimb, avocatul lui Ion Stanciu a cerut instanţei să se orienteze „către o pedepsă mai mică”, ori spre suspendarea executării pedepsei, având în vedere că acesta a recunoscut faptele de la început.

Pasajul din care reiese că banii nu ar fi ajuns la Elena Rovenţa

Elena Rovenţa (ER): Păi, de ce, doamnă, m-aţi bagat în chestia asta? Păi, cum… Da’ dumneavoastră i-aţi spus…?

Monica Borza (MB): Da’ eu nu v-am băgat…

ER: Păi, dumneavoastră i-aţi spus că… că mi-aţi dat… (neinteligibil)…

MB: Cum?

ER: Păi şi cum? Dumneavoastră i-aţi cerut?

MB: Nu! Cum să-i cer eu? Eu nu i-am cerut lui.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.