Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorii DIICOT au lansat ”jihadul” împotriva unor firme de renume din domeniul materialelor de construcții. Pe listă apare și firma unor milionari clujeni
Procurorii DIICOT au lansat ”jihadul” împotriva unor firme de renume din domeniul materialelor de construcții. Pe listă apare și firma unor milionari clujeni

Procurorii DIICOT au lansat ”jihadul” împotriva unor firme de renume din domeniul materialelor de construcții. Pe listă apare și firma unor milionari clujeni

Inspectorii Antifraudă și procurorii DIICOT Oradea au efectuat mai multe zeci de percheziții la firme importante din domeniul vânzărilor de materiale de construcții.

Pe listele de suspecți au ajuns nume grele precum Ambient, Arabesque, Sawa SA, MM Industry SRL, Matrics Concept SRL etc. Procurorii DIICOT au anunțat că administratorii acestor societăți comerciale ”fac obiectul dosarului penal”, în care există suspiciunea că s-a produs o evaziune fiscală în valoare de 50.02 milioane lei.

Anchetatorii de la DIICOT Oradea susțin că aceste firme importante, din domeniul vânzărilor en gros și en detail de materiale de construcții, au constituit un grup organizat care a avut ca scop efectuarea de tranzacții nereale cu firme de tip fantomă. În realitate, planul era foarte simplu. În contabilitatea acestor societăți comerciale au fost înregistrate facturi provenite de la SRL-uri de tip fantomă, prin care se atesta existența unor relații comerciale, care, în realitate nu au existat niciodată, cu singurul scop de a crea în mod artificial TVA deductibil și de ”a diminua nelegal impozitul pe profit datorat statului”.

Firmele fantomă erau patronate de cetățeni români și maghiari, cu domiciliul în Ungaria. Acești cetățeni jucau doar rolul unor asociați și administratori, în realitate aceste societăți fiind controlate de cei implicați în lanțul infracțional. Aceste persoane, cercetate acum penal de DIICOT, scoteau banii din conturile bancare ale firmelor de tip fantomă, cu sacoșa, după care îi foloseau în interes personal.

SAWA din Cluj controlată de milionarii cu gulere albe

De exemplu societatea SAWA din Cluj Napoca, este controlată de un grup de oameni de afaceri, din domeniul construcțiilor civile, Ioan Așchilean și Agenor Gicu Gânscă. Ultimul a fost cercetat penal pentru manipularea bursei dar a fost achitat, suspect, după ce Curtea de Apel Cluj a cerut o opinie Curții Europene de Justiție prin care să se pronunțe dacă bursa Rasdaq de la București, unde au fost tranzacționate acțiunile firmei ACI Bistrița, era sau nu asimilată Bursei de Valori București.

În prezent, grupul de firme controlate de Gicu Gânscă au intrat, rând pe rând, în insolvență. În prezent, afacerile sunt derulate pe societatea ACI Bistrița, firmă care a fost implicată în dosarul de manipulare a bursei, în care Gicu Gânscă a fost anchetat și trimis în judecată. În această firmă, un mare interes a fost arătat de Paul George Buta, fiul fostului judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Gheorghe Buta. Buta junior a cumpărat acțiuni la ACI Bistrița, numele lui figurând în dosarul penal.

Societatea și-a cerut insolvența

După declanșarea procedurilor de către Direcția Generală Antifraudă și DIICOT Oradea, societatea SAWA a intrat, subit, în insolvență. Datoriile societății către terți sunt de 27.5 milioane de lei.

Ancheta inspectorilor Antifraudă a adus după sine o blocare a conturilor, și așa goale, fapt ce a generat un lanț întreg de alte probleme. De exemplu, societatea nu a mai putut onora biletele de bancă și a ajuns în Centrala Incidentelor de Plăți, BRD a declarat scandent anticipat un credit de 3.5 milioane de lei, Banca Transilvania a a blocat o altă linie de scontare, în valoare de alte trei milioane de lei, Direcția de Finanțe Cluj a anulat programul de reeșalonare a datoriilor, etc.

Lichidatorul judiciar care a întocmit raportul de insolvență s-a întrebat retoric despre modul în care societatea SAWA a reușit, în primele nouă luni ale anului 2015 să realizeze venituri de 32.9 milioane de lei, și să nu mai aibă bani pentru plata furnizorilor de materiale de construcții. O posibilă cauză, mai susține lichidatorul este faptul că firma a făcut afaceri cu firmele din trustul controlat de Gicu Gânscă și familia Așchilean, multe dintre acestea aflate acum în insolvență. ”Activitatea financiară a fost una păguboasă, cu rezultate financiare negative din cauza efectelor scontate și a creditelor de tip factoring aflate în derulare”, susține lichidatorul judiciar.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: