Procurorii au pus sechestru pe averea primarului din Predeal

Procurorii au pus sechestru pe averea primarului din Predeal

Unul dintre cei mai înstăriţi edili PNL din România, Liviu Cocoş, a fost pus sub acuzare pentru combinaţii cu imobile ANL. Alături de acesta mai sunt cercetaţi 11 foşti şi actuali consilieri locali.

Edilul oraşului Predeal (Braşov), Liviu Cocoş (45 de ani), este cercetat pentru fapte de corupţie de procurori, într-o anchetă privind repartizarea ilegală a mai multor imobile din fondul pentru tineri. Oficiali din Parchetul Judecătoriei Braşov ne-au declarat că procurorii au început urmărirea penală împotriva primarului şi a altor 11 foşti şi actuali consilieri locali. Acuzaţiile Parchetului: abuz în serviciu împotriva intereselor persoanelor şi fals intelectual. Consilierii penali Miercuri, procurorii le-au adus la cunoştinţă acuzaţiile celor 12 aleşi locali. Potrivit surselor citate, procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile a 10 persoane, printre care şi pe cele ale lui Liviu Cocoş. Edilul nu a putut fi contactat, ieri, în ciuda insistenţelor reporterilor "Evenimentului zilei". Secretara acestuia ne-a transmis că este plecat din Primărie şi că-i va lăsa un mesaj. Liviu Cocoş a fost consilier local în Predeal, în perioada 2002-2012, şi este membru al PNL din 2006 şi liderul organizaţiei locale a partidului. Procurorii îl acuză că ar fi favorizat, alături de subordonaţii săi, mai multe persoane care nu îndeplineau condiţiile legale pentru închirierea unor apartamente construite din fondurile Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Contractele de închiriere ar fi fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale şi în dauna intereselor legale ale persoanelor îndreptăţite a dobândi o astfel de locuinţă. Liviu Cocoş este proprietarul unui apartament de 131 de metri pătraţi, în Predeal, are patru hectare de teren agricol (Măieruş şi Râşnov- Braşov), 2.333 de metri pătraţi teren intravilan (Râşnov) şi trei hectare teren extravilan (Dâmbovicioara- Argeş). Proprietar de hotel Perla averii primarul este hotelul Piatra Craiului din Pârâul- Rece, la 7 kilometri de Predeal. Liviu Cocoş este asociat unic la societatea Lacoli Prodimpex, care deţine şi hotelul. În 2012, el a încasat din dividende de la această societate suma de 40.000 de lei, şi din salariul de manager general, până când a fost ales primar, suma de 13.878 de lei. Soţia sa ocupă în prezent funcţia de director a societăţii. În 2012, Lacoli Prodimpex a încasat de la Federaţia Română de Schi Biatlon suma de 274.000 de lei pe prestări servicii turistice. În acest dosar, procurorii din Braşov au pus sub acuzare mai mulţi consilieri locali: Nicolae Bucur (PNŢ-CD), Dan Bogdan (PNL), Mihaela Hogea (PNL), Alina Bordea (independent), Ilie Pop (PC), Valentin Pop (independent). Dintre foştii consilieri sunt puşi sub acuzare: Vasile Toma, Lucian Ilie, Valentin Pop, Anemarie Vitiuc şi Ştefan Nedelcu. Liviu Cocoş nu a putut fi contactat de EVZ pentru a-şi spune punctul de vedere

Excluşi ilegal

La Predeal, scandalul pentru o locuinţă din fondurile ANL a început încă din 2011. Atunci, o parte dintre cei care nu au fost incluşi pe listele de beneficiari au făcut plângeri. Este vorba de zece familii care şi-au căutat dreptatea în instanţă. Oamenii i-au acuzat încă de atunci pe consilierii locali de abuz, pe motiv că au fost excluşi ilegal de pe liste. Fostul viceprimar Vasile Criste explica, în 2011, că aceste familii urmau să primească apartamente în 2012. "Analiza dosarelor s-a efectuat în baza unei hotărâri de Consiliu Local. Am analizat aceste dosare şi am constatat unele documente neconforme la dosar, pe cu totul alte probleme," declara Vasile Criste.

Ne puteți urmări și pe Google News