Propunerea făcută, miercuri, de preşedintele Traian Băsescu referitoare la găsirea unei soluţii pentru ca bugetarii săşi recupereze salariile tăiate cu 25% în luna iule 2010 prinde tot mai mult contur. Totuşi, se poate observa că se conturează două tabere.
Pe de o parte, cea a politicienilor, dispuşi să înţeleagă nevoia de majorare a veniturilor, iar pe de altă parte, cea a economiştilor, care nu resping ideea în sine, însă nu o consideră oportună în această perioadă în care criza încă nu s-a încheiat.
"Cred că este o datorie să gândim şi să găsim soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor", declara preşedintele Traian Băsescu. Opoziţia se arată deschisă să accepte măsura.
"Dacă actualul Guvern Ungureanu va veni în Parlament cu o modificare legislativă privind creşterea salariilor bugetarilor, pentru că este nevoie de modificarea mai multor legi pentru asta, sigur că o vom sprijini, pentru că dau înapoi ce le-a luat preşedintele Traian Băsescu", a declarat ieri liderul PSD, Victor Ponta.
Opoziţia economică
Mai mult, ieri, după o întâlnire între premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, surse guvernamentale au afirmat că recuperarea salariilor bugetarilor va avea loc în acest an, însă nu se ştie încă procentul exact.
Economiştii susţin, însă, că acest pas este foarte riscant acum. Bogdan Drăgoi, ministrul de Finanţe, a declarat că are ca obiectiv majorarea veniturilor populaţiei, însă cu condiţia creşterii economice.
"Nu vrem să repetăm ce s-a întâmplat în 2008, când am crescut, în an electoral, cheltuielile cu salariile şi pensiile", a spus oficialul.
La rândul său, Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, afirmă că se creează un spaţiu suplimentar la buget dacă economia merge mai bine decât aşteptările. În momentul de faţă, economia merge mai prost".
2 miliarde de lei
va fi impactul bugetar al majorării salariilor bugetarilor de la 1 iunie, conform estimării ministrului Bogdan Drăgoi

DIN NOU PE MINUS
România riscă să intre din nou în recesiune tehnică
"Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune", a declarat Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor. După ce economia s-a contractat, în ultimul trimestru din 2011 faţă de trimestrul anterior cu 0,2%, ar putea urma un recul şi în primul trimestru din 2012, în condiţiile scăderii veniturilor din cauza vremii neprielnice, a explicat oficialul.
Totuşi, pentru întregul an, Drăgoi îşi menţine prognoza de creştere economică de 1,5%-2%. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, susţine, la rândul său, că "s-au dereglat nişte lucruri în această iarnă", dar avem condiţii să ieşim pe plus şi în 2012.
Citiţi şi:

  • Cât ne costă creşterea salariilor şi reducerea CAS
  • Oficial guvernamental: Salariile bugetarilor cresc în 2012

Te-ar putea interesa și: