Evenimentul Zilei > Social > Privește cerul! Un fenomen astronomic de amploare poate fi observat cu ochiul liber
Privește cerul! Un fenomen astronomic de amploare poate fi observat cu ochiul liber

Privește cerul! Un fenomen astronomic de amploare poate fi observat cu ochiul liber

Marți și miercuri noaptea, pe cer se va putea vedea un spectacol astral rar întâlnit.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu a anunţat că în următoarele două nopți, marţi spre miercuri şi miercuri pe cer se vor putea observa mai multe stele căzătoare decât în mod obișnuit. Nu este nevoie de un telescop, pentru că spectacolul astral poate fi observat cu ochiul liber.

„În luna aprilie, în nopţile de 21/22 şi 22/23, toţi cei ce vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în acele nopţi va fi maximul. Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observaţii fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Pentru a putea vedea meteorii nu aveţi nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviţi înspre cer, aşezaţi comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopţii şi răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviţi într-o direcţie anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcţie”, anunță cei de Observatorul Astronomic pe pagina de Facebook.