Echipa din Oceania a reuşit să scoată un rezultat istoric, primul punct la Cupa Mondială, la ultima fază a jocului, graţie golului marcat de fundaşul Winston Wirumu Reid (21 de ani)!

Noua Zeelandă a mai participat la ediţia din 1982, unde a înregistrat trei eşecuri în tot atâtea partide. Slovacia s-a aflat la debutul la Cupa Mondială, dar avea o cotă mult mai bună.

Unchiul lui Bertos: "Am crezut că a dat nepotu’ gol"

Rudele internaţionalului neozeelandez au trăit la maximum partida în care l-au văzut pentru prima dată pe fotbalistul cu origini în Tulcea.

La Tulcea, meciul a suscitat un interes aparte în casa familiei lui Erol Sezair. Singurele rude ale internaţionalului neozeelendez Leo Bertos care au mai rămas în România l-au văzut jucând pentru prima dată pe nepotul de la capătul lumii.
"La golul Noii Zeelande am sărit ca ars. Am crezut că a dat nepotu’ gol. După aia mi-am dat seama că a fost alt «ciocolatiu»", ne-a dezvăluit Erol Sezair, la puţin timp după meci.

"Seamănă cu Nicoliţă"

Leonida "Leo" Christos Bertos a jucat tot meciul, pe postul de mijlocaş. El a "arat" banda dreaptă, fiind unul dintre cei mai activi fotbalişti de pe teren. Erol Sezair şi familia sa nu şi-au dezlipit ochii de la televizor.

"Am stat toţi aici, chiar şi nevastă- mea, care nu se uită la fotbal. A stat şi nepoţica mea, în vârstă de numai 11 luni. Am avut emoţii mari când l-am văzut. Seamănă cu Nicoliţă. A muncit mult. M-am săturat de câte auturi a bătut. Aveam impresia că e ceva mai înalt, dar e micuţ. M-am bucurat mult pentru el, pentru că a intrat în istorie cu naţionala din Noua Zeelandă. Dar, sincer, au echipă slăbuţă. Nu ştiu cum s-au calificat la Mondial. Ăştia de la noi, de la Delta Tulcea, cred că jucau mai bine. Eu nu mai credeam într-o minune, dar fiul meu, Denis, îmi tot zicea că o să egaleze. Denis crede că Noua Zeelandă va fi surpriza turneului final, dar eu cred că Italia o să le dea un sac de goluri. O să încercăm să-l sunăm şi să-l felicităm pentru acest rezultat", ne-a mai declarat unchiul fotbalistului.

S-au regăsit astă-iarnă
"Evenimentul zilei" a publicat iarna trecută povestea fotbalistului de la Antipozi, iar la puţin timp a înlesnit reluarea legăturilor dintre acesta şi rudele care locuiesc la Tulcea. Bunicii fotbalistului au trăit mult timp la Tulcea. Bunicul era de origine greacă, iar bunica provenea dintr-o familie de turci.

Fotbalistul a declarat în exclusivitate pentru EVZ că ar fi interesat să descopere locurile unde au trăit bunicii săi. Erol Sezair (54 de ani) şi-a dat seama că este ruda sa şi, până la regăsire, n-a mai fost decât un pas.

NOUA ZEELANDĂ – SLOVACIA 1-1
Reid (90+3) Vittek (50)

Noua Zeelandă: Paston 5 – Reid 8, Nelsen 6, Vicelich 5 (78, J. Christie), T. Smith 5, Bertos 6, Elliott 6, Lochhead 6, Fallon 6, Smeltz 6, Killen 5 (72, Wood 6). Antrenor: Ricki Herbert.

Slovacia: Mucha 5 – Zabavnik 5, Skrtel 5, Durica 5, M. Cech 5, V. Weiss 5 (90+1, Kucka), Strba 5, Sestak 6 (81, Holosko), Hamsik 5, Vittek 7 (84, Stoch), Jendrisek 5. Antrenor: Vladimir Weiss.

Arbitri: J. Damon (Africa de Sud) 7 – C. Ntagungira (Rwanda) 7, E. Molefe (Africa de Sud) 7
Stadion
: "Royal Bafokeng" – Rustenburg; Spectatori: 25.000