La Maternitatea Odobescu din Timișoara au fost analizate structura funcțională și fluxurile unității sanitare de către o echipă de epidemiologi, în cadrul controlului demarat, fiind descoperite o serie de probleme. ”Echipa de control a stabilit măsuri de reorganizare a activității medicale, pe echipe formate din minimul necesar de resurse umane, atât pentru asigurarea eficientizării serviciului medical,  cât și pentru minimizarea expunerii.

Astfel, în Spitalul Odobescu s-au constituit două zone: o zonă verde și una roșie. Pacientele ce se vor adresa acestei unități, vor fi consultate de personal medical care va purta echipament corespunzător, după care se vor izola și vor fi testate SARS-COV 2. În funcție de rezultat, pacientele vor fi îndrumate către Spitalul Bega dacă rezultatul va fi pozitiv,  iar dacă acesta va fi negativ vor fi internate la Spitalul Odobescu”, a transmis Cornelia Bubatu, purtătoarea de cuvânt a DSP Timiș.

De asemenea, s-a dispus izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea acestora. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, fiind luată legătura și cu autoritățile din județele din jur, unde au ajuns lehuzele după externare.

”Menționăm faptul că repetarea testelor COVID-19 se va efectua atât pentru nou născuții depistați pozitiv (în număr de 10), cât și pentru mame. În acest context, la Timișoara au fost prelevate deja probele de la 5 mame și tot atâția nou născuți. S-a luat legătura și cu direcțiile de sănătate publică din județele limitrofe pentru prelevarea probelor pentru celelalte persoane”, a mai spus reprezentanta DSP Timiș.

Mai mult, conducerea DSP Timiș a dispus efectuarea unei anchete de către o echipă de inspectori sanitari. Amintim că pentru cei 10 bebeluși primele rezultate ale analizelor au fost pozitive la COVID 19, în condițiile în care mamele lor erau negative. Probele fuseseră recoltate în data de 1 aprilie, iar testele au fost făcute 5 zile mai târziu. La a doua testare, unul din cei 10 nou-născuți a ieșit negativ, marți.

În plus, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au deschis un dosar penal în cazul focarului de infecție cu SARS-COV 2 de la Maternitatea Odobescu. De asemenea,  ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dispus o anchetă la spital și retestarea tuturor cadrelor medicale, a copiilor născuți în această perioada și a pacientelor care au fost internate. El a declarat, marți, că urmează să vină la Timișoara pentru a vedea cum evoluează situația.