Primele de vacanţă au umflat salariile

Primele de vacanţă au umflat salariile

Conform INS, salariul mediu net a fost, în iunie, de 1.273 lei.

Salariile românilor continuă să crească. Venitul salarial mediu net din România a fost, în luna iunie, de 1.273 lei, cu 25 de lei mai mare (2%) faţă de luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Salariul brut a fost, în iunie, de 1.738 lei, cu 2% mai mare decât cel înregistrat în luna mai.

Comparativ cu anul trecut, salariul mediu net a crescut cu 24,4%. De cele mai mari salarii din România se bucură angajaţii la firmele de intermedieri financiare. Aceştia primesc lunar, în medie, o sumă netă de 3.220 lei. Printre domeniile bănoase se mai numără transporturile aeriene, domeniul energiei electrice şi termice şi producţia de ţigarete. Prelucrarea lemnului aduce bani puţini La polul opus se plasează salariaţii care prelucrează lemn şi produse din lemn şi plută, cu excepţia mobilei. Potrivit INS, aceştia au cele mai mici salarii: 689 lei. Personalul din hoteluri şi restaurante este şi el prost plătit: în medie cu 704 lei pe lună. Alte domenii care nu aduc satisfacţii financiare sunt producţia de mobilă, textile, pielărie, precum şi salubritatea.

Salariile au crescut în iunie datorită producţiei mai mari realizate şi datorită acordării primelor de vacanţă pentru funcţionari şi a celor de stabilitate pentru angajaţii din spitale. Cele mai mari majorări salariale, între 11% şi 15%, le-au avut angajaţii din poştă şi telecomunicaţii, silvicultură, producţia şi furnizarea de energie, gaze şi apă, prelucrarea ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari. Angajaţii sunt mai scumpi Datorită înfiinţării multor noi companii şi a extinderii celor existente, în ultimii ani, când economia noastră a crescut puternic, a fost nevoie de mulţi specialişti în toate domeniile. Practic, epoca în care firmele puneau condiţiile a fost înlocuită cu una în care salariaţii au de ales între mai multe locuri de muncă. Din acest motiv, pentru a păstra specialişti buni, firmele sunt nevoite să facă concesii majore şi să plătească salarii mari.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a avertizat că majorarea salariilor, care nu este dublată de creşterea în acelaşi ritm a productivităţii muncii, reprezintă unul dintre factorii care alimentează inflaţia. Recent, guvernul a căzut de acord cu sindicatele şi patronatele în privinţa majorării salariului minim. Astfel, începând cu 1 octombrie, salariul minim va creşte la 540 de lei, de la 500 de lei în prezent. La începutul anului viitor, venitul minim garantat va ajunge la 600 de lei, potrivit documentului semnat la sfârşitul lunii trecute.

Ne puteți urmări și pe Google News