Primarul şi viceprimarul Hunedoarei, trimişi în judecată: "Este un dosar cu iz politic"
- Ciprian Iancu
- 18 februarie 2011, 18:13
Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada şi viceprimarul Robert Dan, ambii membri ai PNL, sunt trimişi în judecată de către DNA – Biroul Teritorial Alba, pentru mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitate la infracţiuni de conflict de interese.
Cei doi sunt învinuiţi într-un dosar în care, mai întâi, funcţionari ai Primăriei Hunedoara au fost acuzaţi de atribuirea ilegală de contracte provocând bugetului municipalităţii o pagubă de 700.000 de lei.
În acelaşi dosar, tatăl primarului, Gligor Hada, coordonatorul unei fundaţii umanitare din Hunedoara, este şi el acuzat de o serie de infracţiuni.
Cercetările în cauză au început în 2009, în urma unui control al Curţii de Conturi solicitat chiar de primarul Ovidiu Hada.
Povestea achiziţiilor cu probleme pleacă din luna septembrie a anului 2008, când pe poziţia de şef al Serviciului de Achiziţii Publice era proaspăt instalat Ioan Ţiplea.
Conform procurorilor DNA, Ţiplea controla două firme, una în Hunedoara, alta în Deva, prin intermediul cărora vindea primăriei bunuri şi servicii, dar îşi încasa banii înainte ca acestea să fie livrate, respectiv prestate. Primarului Ovidiu Hada îi sunt imputate în rechizitoriul dosarului 16 achiziţii în neregulă, în valoare de 91.000 de euro. În aceeaşi situaţie se află şi viceprimarul Robert Dan, în dreptul căruia sunt trecute 20 de achiziţii nelegale, în valoare de 102.000 de euro. Pe lista învinuiţilor din dosar se numără şi contabilul – şef al Primăriei Hunedoara, Daniela Căpâlnă.
O altă problemă identificată de procurori este faptul că Ioan Ţiplea, prin intermediul uneia dintre firmele controlate de el, a închiriat de la asociaţia umanitară condusă de tatăl primarului, Gligor Hada, un excavator, pentru a-l închiria mai apoi Primăriei Hunedoara.
Ovidiu Hada: "Sunt nevinovat, Ţiplea este sigur vinovat"
Primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada declară că a semnat documentele pentru tranzacţiile imputate de DNA pentru că acestea erau deja verificate şi vizate de mai multe compartimente ale primăriei.
Acesta adaugă că el a fost cel care a sesizat neregulile din compartimentul de achiziţii condus la acea vreme de Ioan Ţiplea, a dispus controale interne şi apoi a făcut sesizarea către procurori: "În 2008 preluasem un sistem după care funcţionau lucrurile în primărie. Nici domnul secretar şi nici cei de la compartimentul juridic nu mă avertizaseră că se poate ajunge la asemenea lucruri. Apoi am făcut modificări ale sistemului. În ce priveşte acel excavator, utilajul a fost închiriat de asociaţia condusă de tatăl meu unei firme din Deva. Habar nu aveam nici eu, nici tatăl meu, că acea firmă, care era din Deva, era controlată de Ţiplea, lucru pe care am impresia că abia procurorii DNA l-au demonstrat, pe parcursul anchetei. Oricum, toţi banii care au revenit asociaţiei umanitare au fost folosiţi pentru activităţi caritabile.
Încadrarea mea ca învinuit în dosar este însă făcută la comanda politică a PDL, un partid care nu face decât să-i intimideze pe aceia care vor să facă ceva dar nu sunt din acel partid. EU sunt nevinovat, iar în justiţie se va vedea asta. Ţiplea este clar vinovat, din punctul meu de vedere, pentru că tocmai de aceea eu am fost cel care a început verificările. Despre ceilalţi doi colegi ai mei nu fac comentarii, pentru că nu mă substitui eu judecătorilor, dar le acord prezumţia de nevinovăţie", a declarat aceste.
Robert Dan, viceprimarul Hunedoarei: "Este un dosar cu iz politic"
Viceprimarul Hunedoarei, Robert Dan, consideră şi el că încadrarea lui ca inculpat în dosar este făcută la presiuni politice şi spune că procurorii nu au probe concludente împortiva sa, ori a primarului Ovidiu Hada: "La ce şi cum se întâmplă în România la ora asta nu este deloc o supriză pentru mine că suntem consideraţi inculpaţi în acest dosar. DNA-ul este un instrument politic manevrat de PDL. La dosar nu există nicio probă incriminatorie la adresa mea sau a primarului. Am însă încredere că justiţia va stabili faptul că suntem nevinovaţi, pentru că s-a văzut că judecătorii nu cedează la presiuni politice. La dosar există ca probă şi un articol din ziarul domnului Viorel Arion (deputat PDL de Hunedoara – n.red.) în care domnul Ţiplea ne acuză pe noi.
De menţionat este că, după ce a plecat din Primăria Hunedoara, domnul Ţiplea a fost angajat la compania de stat Minvest Deva, tot în departamentul de achiziţii, unde a stat câteva luni, două, mi se pare.
Este imposibil ca un primar sau viceprimar să verifice personal fiecare act care i se aduce la semnat. Fiecare act este verificat şi avizat de mai multe compartimente, aşa cum au fost şi cele la care se face referire în dosar. Orice act, când ajunge la primar sau viceprimar purtând viza compartimentelor implicate trebuie să fie fără cusur, din punct de vedere legal. Noi nici nu ştiam că acele firme sunt ale lui Ţiplea. Mi se pare că nici nu erau pe numele lui, firmele. În momentul în care am sesizat nereguli, eu şi domnul primar am dispus verificări ale auditului internt, apoi am solicitat un control al Curţii de Conturi, iar asta dovedeşte încă o dată că nu avem nimic de ascuns.
Singura probă împotriva noastră ar fi declaraţia domnului Ţiplea, care se contrazice cu declaraţiile celorlalte 60 sau 70 de persoane audiate în cauză".