Nici nu s-a uscat prea bine tuşul pe ştampilele de vot în oraşul german Görlitz, că primarul nou-ales este deja ţinta unor atacuri serioase, violente, pe reţelele de socializare.

Primarul este nimeni altul decât Octavian Ursu, un muzician născut la Bucureşti, care a reuşit să aducă victoria Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel în acest oraş, la 16 iunie.

Politicianul de origine română l-a înfruntat în al doilea tur al alegerilor locale pe candidatul partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Sebastian Wippel.

Ursu s-a născut la București, a absolvit Conservatorul și a ajuns în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz, potrivit Deutsche Welle.

Un purtător de cuvânt al Procuraturii locale a declarat pentru MDR că Octavian Ursu a primit amenințări extrem de serioase pe rețelele sociale și, până în acest moment, anchetatorii au identificat trei suspecți, din Saxonia și Brandenburg, care sunt în fața unor acuzații extrem de serioase.

De asemenea, autoritățile judiciare au declarat că, până la finalizarea anchetei în acest caz, primarul de origine română se află sub protecția statului.

Ursu a fost cel care a sesizat administratorii reţelelor de socializare în legătură cu aceste mesaje de ameninţare, cerând să ia măsuri împotriva celor care incită la violenţă şi ură. Conţinutul mesajelor nu a fost făcut public.

Anul trecut, Poliția Germană a înregistrat peste 1.400 de mesaje de amenințare motivate politic. Dintre acestea, 1.130 au fost atribuite extremiștilor de dreapta, potrivit MDR.

Octavian Ursu a intrat în 2009 în CDU și în 2010 a preluat conducerea circumscripției municipale din Görlitz a formațiunii conservatoare.

În ciuda pronosticurilor și a rezultatelor din primul tur de scrutin, reprezentantul conservatorilor, născut la București, unde a trăit până la emigrarea în Germania în 1990, a reușit să îl devanseze pe favoritul din primul tur, candidatul populiștilor de dreapta de la AfD.

Ameninţările sunt cu atât mai serioase cu cât recent în Germania a fost asasinat un lider regional al Uniunii Creştin Democrate, de către un extremist de dreapta.