Evenimentul Zilei > Actualitate > Primăria Capitalei sperie investitorii din prostie
Primăria Capitalei sperie investitorii din prostie

Primăria Capitalei sperie investitorii din prostie

Veniturile fictive realizate doar pe hârtie şi datele economice ascunse ar putea aduce Bucureştiul în colaps financiar.

Specialiştii Agenţiei Standard&Poor’s au anunţat, acum două zile, că au scăzut ratingul Capitalei de la BB+ la BB.
Apoi, în aceeaşi zi, au retras ratingul pe motiv că Agenţia nu mai are contract cu municipalitatea. Decizia Agenţiei afectează economia Bucureştiului, dar şi imaginea Capitalei.
Cu alte cuvinte, investitorii se vor gândi de două ori atunci când vor să deschidă o afacere în Bucureşti, iar autorităţile vor contracta credite mai scumpe.
Investitorii vor veni mai greu
"Cu cât ratingul unui oraş este mai scăzut, cu atât riscul de a da faliment în acea localitatea este mai mare, pentru că politica economică a oraşului nu este stabilă. Auto ri tăţile locale au înrăutăţit si tuaţia atunci când au previzionat încasări mai mari decât se puteau realiza. Vor fi locuri de muncă mai puţine, oraşul nu se va mai dezvolta", au explicat specialiştii economici contactaţi de EVZ.

Potrivit unor surse municipale, Primăria Capitalei ar fi renunţat la contractul cu Agenţia Standard&Poor’s tocmai pentru că, dacă ar fi dat toate datele reale economice ale oraşului, ratingul ar fi scăzut.
"În 2011, primaria a estimat venituri de 4,4 miliarde lei, dar a realizat venituri de 3,3 miliarde lei. În acest an, estimează venituri de 4,6 miliarde lei, fără niciun fundament. Nu au fost puse la dispoziţie toate informaţiile tocmai pentru a nu se stabili noul raiting al Capitalei", au explicat sursele.
"Nu există o politică clară de refinanţare a eurobondurilor"
Potrivit Standard&Poor’s, municipalitatea nu are o politică clară de refinanţare a expunerii la plata a 500 milioane euro.
"Retrogradarea reflectă ceea ce noi considerăm a fi incertitudinea nerezolvată din jurul refinanţarii şi expunerea la valută străină asociată cu posibilitatea ţintei de rambursare a 500 de milioane euro, de eurobonduri care au termen scadenţă 2015, precum şi în ceea ce priveşte datoria oraşului viitor şi a politicilor de lichiditate", explică Agenţia.
Pe de altă parte, primăria spune că decizia de a retrage calificativul de rating a fost luată ca urmare a imposibilităţii încheierii unui nou contract de evaluare, din cauze care ţin strict de agenţia de rating.
"Sunt două semnale proaste pentru creditorii oraşului, în condiţiile în care trebuie refinanţată datoria de 500 milioane de €, eurobonduri, scadentă în 2015."
NICUŞOR DAN, preşedinte Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul"

GREŞELI 
Politică haotică de gestionare financiară
Standard&Poor’s afirmă că nu există o politică clară de gestiune financiară la nivelul Bucureştiului şi că autorităţile nu oferă informaţii.
În replică, municipalitatea spune că este deschisă la continuarea colaborării cu Agenţia de rating, însă numai în condiţiile respectării legislaţiei privind achiziţiile publice.
Municipiul Bucureşti a fost evaluat, în anul 2011, de Agenţia de rating Fitch, ratingul fiind crescut de la BB+ la BBB –.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: