Evenimentul Zilei > Social > Prima veste bună pentru românii care stau la bloc. Legea merge la promulgare
Prima veste bună pentru românii care stau la bloc. Legea merge la promulgare

Prima veste bună pentru românii care stau la bloc. Legea merge la promulgare

Termenul până la care proprietarii apartamentelor conectate la sistemul de încălzire centralizat erau obligați să-și monteze repartitoare de costuri sau contoare de căldură a fost amânat.

Camera Deputaților a adoptat modificarea legislativă prin care se amână obligativitatea montării unor repartitoare de costuri pe calorifere. Proprietarii apartamentelor conectate la sistemul centralizat au la dispoziție încă un an, până la 31 decembrie, pentru a-și rezolva această problemă.

Deputaţii au adoptat, în acest sens, un proiect de lege prin care a fost aprobată Ordonanța de Urgență a a Guvernului nr.184/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică, cu amendamente. Legea a trecut cu 264 voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect legislativ.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede textul adoptat.

Inițial, prin legea 121/2014 se prevedea că aceste repartitoare de costuri trebuiau montate până la 31 decembrie 2021.

Termenul de aplicare a legii a fost scurt

Termenul a fost considerat foarte scurt, astfel că s-ar fi ajuns la situația în care costurile pentru astfel de servicii ar fi explodat. Mai mult, firmele care se ocupă de montarea repartioarelor nu aveau timpul fizic necesar pentru a onora toate comenzile.

„Amendamentul de amânare a obligativităţii montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus şi a fost susţinut de întreaga Comisie pentru industrii. În contextul creşterii preţurilor şi la energie, şi la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor şi iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus şi mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 şi 1.000 de lei”, a afirmat deputatul USR Cristina Prună.

În aceste condiții a fost nevoie ca termenul să fie amânat pentru a da posibilitatea tuturor proprietarilor de apartamente să intre în legalitate.