Prima TV, OTV şi ProTv, cele mai violente posturi de televiziune

Prima TV, OTV şi ProTv, cele mai violente posturi de televiziune

Gradul de violenţă de la posturile de televiziune româneşti a scăzut în 2008 comparativ cu 2004, însă, violenţa verbală continuă să îşi facă simţită prezenţa în mod pregnant la televiziunile generaliste, în timp ce violenţa fizică apare la canalele TV pentru copii, se precizează într-un raport publicat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Potrivit studiului, dacă în numeroase ţări, care constituie modele de strategie editorială pentru televiziunile din România, se constată o dublă tendinţă: una pozitivă, de reducere progresivă a numărului, a ponderii şi a duratei în programe a scenelor de violenţă, iar alta negativă de amplificare actelor de violenţă mediatizate, la noi în ţară violenţa televizuală se menţine la cote ridicate.

În săptămâna monitorizată (13-19 octombrie 2008) au fost analizate buletinele de ştiri de la 6 canale, dintre care 4 canale generaliste (Tvr1, ProTV, Antena1 şi PrimaTV) şi două canale specializate (Realitatea Tv şi Antena3).

  • Raportul CNA indică faptul că, în funcţie de ponderea duratei violenţei în cadrul emisiunilor de ştiri, cele mai violente canale sunt Prima (54,9% ponderea duratei violenţei) şi ProTV (42,2%). Cel mai puţin violenţe, după acest indicator, sunt Realitatea(29,3%), Antena3 şi Tvr1 (cu ponderi asemănătoare, 33,9%, respectiv 34%).
  • În ceea ce priveşte emisiunile de divertisment, CNA a monitorizat producţiile de televiziune “Copiii spun lucruri trăsnite” - Prima TV, „Ciao TV” - Prima Tv, “Dansez pentru tine” - ProTV, “Cronica cârcotaşilor” - Prima TV, “Divertis mall” - Antena1 şi “Mondenii” – PrimaTV.

Rezultatele au arătat că emisiunea de divertisment care a inclus cea mai mică durată a actelor violente este “Dansez pentru tine” de la ProTv, iar cea mai violentă emisiune de divertisment, din punct de vedere al duratei acetlor violente, a fost "Cronica cârcotaşilor". În acest caz, din 60 de minute de emisie continuă, 25,3 minute au fost ocupate de acte violente.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Din punct de vedere al violenţei fizice, PRO TV-ul este cel mai violent canal, 55% din cazurile de violenţă de pe acest canal fiind de tip fizic. Cel mai puţin violent canal, sub acest aspect, pare să fie Antena 1 în care doar 11,7% dintre actele de violenţă ficţională prezentate sunt de tip fizic.
  • Postul care a difuzat în cea mai mare proporţie violenţă verbală a fost Kanal D (94,1%), fiind urmat de B1 TV (71,2%). Pe ultimul loc şi cel mai puţin violent din acest punct de vedere este canalul ProTV, cu 19%.

Cele mai frecvente forme de manifestare ale violenţei de tip verbal sunt: injuriile (16%), ţipetele şi ridicarea de ton (16%), limbajul licenţios, obscen (15%), insulta (12%), cearta (9%), ridiculizarea (9%), întreruperea celuilalt (5%), etichetări, stereotipii etnice (4%), atac la persoană (3%).

  • Violenţa psihologică este, ca procent din total violenţă pe un canal, cel mai mult prezentă pe Acasă TV (12,1%).
  • Nici canalele de desene animate nu sunt lipsite de violenţă fizică. Astfel, în perioada 13-19 octombrie 2008 au fost monitorizate cele mai populare canale pentru copii: Cartoon Network, Jetix şi Minimax. Rezultatele au evidenţiat că cel mai violent canal de desene animate este Jetix, iar cel mai puţin violent, Minimax.

Un echilibru al tipurilor de violenţă este semnalat în cadrul postului OTV. Aici, violenţa verbală este în proporţie de 41,6%, cea fizică de 23,3%, violenţa sexuală ocupă 12,2%, fiind urmată de cea economică (9,9%), socială (6,9%) şi psihologică (6,1%).

 

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a precizat că va continua monitorizarea acestor posturi de televiziune şi în acest an, pentru a observa evoluţia sau involuţia lor.