Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima hartă eoliană din ţară, la Alba
Prima hartă eoliană din ţară, la Alba

Prima hartă eoliană din ţară, la Alba

Judeţul Alba este primul din ţară care are o hartă eoliană, realizată în baza unui proiect româno-german. Costurile au fost suportate în cea mai mare parte de guvernul german, care a alocat 200.000 de euro şi de o companie germană care a alocat 100.000 de euro.

Partenerul român, Consiliul Judeţean Alba, a contribuit cu 5.000 de euro.

Harta a fost lansată astăzi la Alba Iulia, în prezenţa unui reprezentant al Societăţii Germane pentru Cooperare Tehnică GTZ, care s-a ocupat de implementarea proiectului.

Harta a fost realizată după măsurători profesioniste desfăşurate timp de opt luni, ale căror rezultate au fost coroborate cu datele istorice ale staţiilor meteo existente pentru zona judeţului Alba.
Avantaj pentru localnici şi investitori

Proiectul s-a centrat pe identificarea siturilor cu potenţial pentru centralele eoliene, precum şi pe realizarea de măsurători de vânt semnificative pentru judeţul Alba. Rezultatele sunt publicate în forma unei hărţi eoliene detaliate, care arată potenţialul de energie eoliană existent în zona judeţului Alba.

Această hartă va putea fi folosită pe viitor de firmele care doresc să investească în energia eoliană, dar şi de localnicii care pot alege în cunoştinţă de cauză dacă să aleagă energia eoliană sau cea solară, în cazul în care doresc să alimenteze locuinţele cu energie alternativă.

Una dintre concluziile proiectului comun cu partea germană, arată că judeţul Alba are potenţial eolian substanţial în zone limitate. Harta poate fi consultată la Consiliul Judeţean Alba şi la Agenţia Locală a Enegiei Alba.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: