Evenimentul Zilei > International > Prezența militară americană în Africa. SUA vor face „ceea ce trebuie”
Prezența militară americană în Africa. SUA vor face „ceea ce trebuie”

Prezența militară americană în Africa. SUA vor face „ceea ce trebuie”

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a dat asigurări, duminică, în Senegal, că SUA vor face „ceea ce trebuie” în Africa, lăsând însă deschisă chestiunea unei eventuale retrageri ale trupelor americane.

Mike Pompeo se află în turneu diplomatic în Africa. În cadrul primei etape, în Senegal, secretarul american de Stat a promis, duminică, la Dakar, că Statele Unite se vor asigura să facă „ceea ce este necesar”, în special în Sahel, confruntat cu violența jihadistă.

În fața presei, Mike Pompeo a evitat orice angajament și a lăsat deschisă problema unei eventuale reduceri a forțelor combatante americane din Africa, chestiune aflată în prezent în dezbatere la Washington, scrie AFP.

Miercuri, Pentagonul a anunțat o primă „ajustare a forțelor” în regiune cu o repatriere a unei unități de luptă care va fi înlocuită de „instructori” însărcinați să-i formeze pe „colegii” africani.

Instructorii fac parte din 1st Security Force Assistance Brigade (SFAB) iar sosirea lor este necesară pentru „contracararea Chinei și Rusiei în Africa”, potrivit Pentagonului.

În același timp, americanii nu doresc să lase terenul liber în Africa Moscovei și Beijingului, care încearcă să-și crească influența pe continent, a subliniat șeful forțelor terestre americane din Africa, generalul Roger Cloutier.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE