„Este bine pentru SUA, pentru că trebuie să ne amintim că pacea și stabilitatea în Europa sunt, desigur, importante și pentru America de Nord. Dar (să ne amintim) și faptul că prezența SUA în Europa nu se referă numai la protejarea Europei, ci și la proiectarea puterii SUA dincolo de Europa”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă.

Politicianul norvegian, care a făcut aceste declarații presei în ajunul unei reuniuni în videoconferință a miniștrilor apărării aliați, care are loc miercuri și joi, a considerat că plecarea trupelor americane „este o problemă bilaterală între SUA și Germania”, dar că „prezența acolo interesează întreaga NATO”.

Trump a anunțat luni că va retrage „jumătate” din trupele țării sale din Germania și va lăsa acolo doar 25.000 de soldați, în încercarea de a face presiuni asupra Berlinului pentru a-și mări contribuția la NATO. Stoltenberg a spus că a vorbit cu Trump la telefon, săptămâna trecută, pe această temă și că mesajul său a fost că „prezența SUA în Europa este bună pentru Europa, dar este bună și pentru America de Nord și SUA, deoarece legătura transatlantică este esențială pentru forța și succesul Alianței”.

El a susținut că prezența SUA la bazele germane a fost „esențială” pentru acțiunile (americane) în Orientul Mijlociu, Afganistan, Irak sau Africa. Pe de altă parte, a subliniat că „imaginea generală este că, în ultimii ani, am văzut că SUA și-au sporit prezența militară” în Europa.

Astfel, SUA conduc un nou batalion în Polonia, au intensificat rotațiile de trupe în regiunea baltică și în Marea Neagră, au înființat o nouă bază de apărare antirachetă în România, au desfășurat mai multe nave la baza spaniolă Rota și mai mulți pușcași marini în Norvegia, au poziționat mai multe echipamente și materiale și și-au crescut prezența aeriană și navală în Europa.

„Trump a făcut acest anunț, dar încă nu a decis cum și când va fi pusă în aplicare această hotărâre”, a spus Stoltenberg, care se așteaptă ca problema să fie abordată de miniștrii apărării în videoconferința lor din această săptămână. El a mai subliniat că a inițiat contacte în această privință nu numai cu Trump, ci și cu alți reprezentanți ai administrației lui, precum și cu ministrul german al apărării.

„Mesajul meu a fost și continuă să fie legat de importanța prezenței americane și canadiene în Europa, deoarece (prezența) aduce împreună Europa și America de Nord, iar acest lucru este bun atât pentru Europa, cât și pentru America de Nord”, a concluzionat el. (Rador)