După creşterea de aproximativ 5%, operată de comercianţi după majorarea TVA la 24%, preţurile alimentelor ar putea creşte cu circa 8-10%, în aproximativ o lună, ca urmare a utilizării în producţie a energiei şi materiei prime achiziţionate cu costuri mai mari.
Comercianţii care au vrut să profite de aplicarea măsurilor de austeritate pentru a-şi rotunji profitul vor avea de pierdut, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), în timpul discuţiilor cu cititorii EVZ, organizate în cadrul campaniei “Viaţa la -25%”.
"În 30-45 de zile, creşterea ar putea fi mai mare, prin completarea provenită din majorarea TVA cu 24%. În total, se poate ajunge la o creştere de 8-10%. Cine vorbeşte de creşteri ale preţurilor de 20-30%, dezinformează. Numai un producător inconştient poate creşte preţul arbitrar", a spus Dragoş Frumosu.
Preţurile alimentelor pot fi influenţate negativ şi de devalorizarea leului, în contextul în care, pe anumite segmente, materia primă provine majoritar din import, dar şi de distrugerea recoltelor, ca urmare a inundaţiilor.