Preţurile caselor mai pot să scadă

Preţurile caselor mai pot să scadă

Specialiştii îi sfătuiesc pe cei care dispun de bani cash să nu se grăbească la achiziţii, în ciuda ieftinirilor. Casele au ajuns deja la preţurile din 2004-2005, dar încă mai este loc de scăderi, spun specialiştii din imobiliare.

Un studiu al portalului imobiliare.ro indică faptul că metrul pătrat a ajuns la 1.163 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată în România de la începutul crizei.

Diferenţa faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indicele imobiliare.ro arăta o valoare de 1.245 euro/mp, este de 6,6%, se arată în raportul portalului.

Executările silite, coşmarul pieţei imobiliare Un nou val de scădere ar putea veni în toamnă, când se aşteaptă începerea executărilor silite la scară mai largă. "Oferta suplimentară va trage piaţa şi mai jos, în condiţiile în care deja dinamica vânzărilor este foarte scăzută", spune analistul Radu Zilişteanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, este o bună perioadă de achiziţie doar pentru cei care au neapărată nevoie sau îşi doresc în mod special să-şi achiziţioneze o locuinţă. Ceilalţi mai pot aştepta.

"Această perioadă aparţine celor care au bani cash, pentru că băncile cu greu se îndură să aprobe credite. Cei care au bani şi cumpără se împart în trei categorii: fie au o urgenţă - se măreşte familia, de exemplu -, fie ţin banii în bancă şi nu vor acum să plătească impozite, fie sunt influenţaţi de fluctuaţia de curs, care oferă impulsuri de reinvestire a banilor", explică Ion Cătuţoiu, managing partner compania de consultanţă Real-Time.

Analiştii spun că, în această perioadă, casele îşi găsesc cu greu cumpărători şi astfel scad şi preţurile. Efectul este însă nesemnificativ, într-o piaţă aproape inertă.

"Şi va fi mai rău. Scad salariile, va scădea consumul, respectiv cantitatea de bani pentru achiziţii şi va creşte numărul celor care nu-şi vor mai putea plăti ratele", afirmă Radu Zilişteanu.

1.163 de euro este preţul mediu al unui metru pătrat util în cazul apartamentelor din principalele oraşe din ţară