Evenimentul Zilei > Actualitate > Preţul unei Românii „verzi”: energie tot mai scumpă
Preţul unei Românii „verzi”: energie tot mai scumpă

Preţul unei Românii „verzi”: energie tot mai scumpă

Nici vântul, nici soarele şi nici apa nu sunt gratis. Nici măcar ieftine. Realizarea ţintelor privind ponderea surselor regenerabile în consumul de electricitate va aduce facturi mai mari.

După ani de discuţii, capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile se înmulţesc în România. Proporţional va creşte însă şi preţul electricităţii care va trebui suportat de consumatori.

Numai pe eolian, capacitatea instalată va ajunge la finele acestui an la circa 650 MW, potrivit calculelor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Foarte mult, dacă ne gândim că în 2009 ne puteam "lăuda" doar cu 14 MW.

Reprezentanţii Transelectrica susţin însă că cererile sunt mult mai mari, pentru circa 31.000 MW, de peste zece ori mai mult decât poate suporta sistemul energetic naţional.

Cât ne costă vântul

Pe de altă parte, cu toate că ne putem lăuda cu statutul de ţară "verde", costurile ce vor fi suportate de consumatori nu sunt nesemnificative, dat fiind că pentru un MWh eolian livrat în reţea se acordă un certificat verde care valorează acum 55 euro.

Anul acesta, de pildă, după punerea în funcţiune de către CEZ a parcului de la Fântânele, influ enţa în preţul electricităţii a certificatelor verzi va fi de 2,85 lei/MWh, faţă de 1,21 lei/MWh, cât a fost în 2009, a declarat ieri Ion Lungu, preşedintele Aso ciaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România.

Anul viitor, dacă pentru un MWh din surse eoliene se vor acorda două certificate, potrivit noilor reglementări, iar capacitatea instalată va ajunge la 1.500 MW, impactul în preţ ar urca la 14 lei/MWh. Dacă aceste costuri vor fi transferate consumatorilor casnici de către Autoritatea de Reglementare în domeniu, atunci tarifele ar putea creşte cu circa 4%, a explicat Lungu.

"O energie curată e costisitoare şi, cumva, trebuie plătită de cineva. Evident, de consumatori", a afirmat Lungu. El a adăugat însă că, pe termen lung, efectele energiei "verzi" vor fi benefice.

Soarele, cel mai scump

Şi capacităţile pe biomasă au început să se înmulţească, iar pe margine au intrat "la încălzire" şi proiectele de energie fotovoltaică. Pe biomasă, de pildă, au fost puse în funcţiune în acest an capacităţi de peste 15 MW, în plus faţă de cei 8 MW existenţi în 2009, arată Transelectrica.

De asemenea, pe fotovoltaic, în Timiş se află în studiu avansat un proiect de 32 MW. Dacă luăm în calcul că pentru biomasă se vor acorda 3 certificate, iar pentru energia solară 6, este clar că energia va deveni din ce în ce mai scumpă. Autorităţile române şi-au asumat în faţa Comisiei Eu ro pene ca 33% din consumul final brut de energie electrică să provină în 2010 din surse regenerabile, faţă de 30%, cât a fost anul trecut.

În 2020, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de electricitate trebuie să ajungă la 38%, procent în care intră şi energia produsă în hidrocentrale mari.


Staţie pilot de producere a biogazului

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banat USAMVB) din Timişoara va înfiinţa o staţie pilot pentru producerea de biogaz, în cadrul unui proiect pilot în domeniul energiilor regenerabile. Valoarea proiectului se ridică la două milioane de euro, mare parte din investiţie fiind suportată de una dintre cele mai mari companii în domeniul biogazului din Europa.

Staţia va fi construită începând din vara anului viitor, la Voiteg, judeţul Timiş. În cadrul proiectului vor avea loc şi programe de instruire şi formare profesională pentru cei care vor să se specializeze în acest domeniu.

Tot de anul viitor, va fi demarat şi un program program comun de master în domeniul energiilor regenerabile şi bioenergiei, cu predare în limba engleză, care va reuni USAMVB Timişoara, Universitatea Agricolă din Viena şi Universitatea Agricolă din Munchen. Un alt obiectiv se referă la cercetare-dezvoltare-inovare, studenţii urmând să fie implicaţi în noile metode de cultivare eficientă a plantelor cu potenţial energetic.

Între timp, USAMVB va demara, în parteneriat cu Universitatea Agricolă din Viena şi firma Biogest GMBH Austria, un proiect de studio al biogazului. (Georgeta Petrovici)