Preţul gazelor rămâne neschimbat la 1 aprilie

Preţul gazelor rămâne neschimbat la 1 aprilie

Preţul gazului ar fi putut fi scăzut la 1 aprilie, însă o asemenea măsură se va lua abia în toamnă, a recunoscut Petru Lificiu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Preţul barilului de petrol a scăzut spectaculos în ultima perioadă, iar preţul gazului de import, care a avut un maxim în decembrie-ianuarie de 540 de dolari pe mia de metri cubi, a scăzut spectaculos. Întrebarea este legitimă: dacă gazul din import scade şi barilul scade, de ce preţul gazului nu scade? Pentru că s-au acumulat costuri din anul trecut, neplătite, sunt costuri amânate care s-au rostogolit. Aceste costuri din urmă trebuie acoperite. Puteam să scădem acum preţul gazului. Dar acum vine vara, consumul scade, costul este mai uşor de suportat, mai ales că l-am menţinut constant”, a declarat Lificiu, citat de Mediafax.   El a adăugat că la toamnă, când va veni frigul, vor veni oamenii din concediu, vor fi cu bani mai puţini, încep şcolile şi va fi nevoie de mai multă de energie. „Atunci vom face tot posibilul să coborâm puţin preţul la gazele naturale”, a completat şeful ANRE. În urmă cu puţin timp, ANRE transmitea că la 1 aprilie preţul gazelor ar putea fi redus cu circa 12%.

Ieftinirea din toamnă nu va fi consistentă, deoarece rezervele Româ niei de gaz sunt limitate. Potrivit lui Lificiu, nu vom mai asista niciodată la o reducere spectaculoasă a preţului gazelor, deoarece aceste resurse naturale sunt pe sfârşite.

În prezent, preţul gazului este 102,48 lei pe megawatt oră şi ar putea scădea, din toamnă, sub pragul de 100 de lei, în cazul în care vor fi operate reducerile promise.

Ne puteți urmări și pe Google News