Evenimentul Zilei > International > Președintele Siriei: Rușii sunt oameni cu principii. SUA își abandonează aliații
Președintele Siriei: Rușii sunt oameni cu principii. SUA își abandonează aliații

Președintele Siriei: Rușii sunt oameni cu principii. SUA își abandonează aliații

Președintele sirian Bashar al-Assad a declarat că are încredere că va beneficia în continuare de susţinerea Rusiei în lupta cu rebelii care încearcă de patru ani să-l înlăture de la putere.

”Avem mare încredere în ruși, care, de patru ani, au dovedit în cursul acestei crize că au avut o relație sinceră și transparentă cu noi. Ei sunt oameni cu principii. SUA sunt cele care își abandonează aliații sau prietenii. Dar în politica Moscovei așa ceva nu s-a întâmplat niciodată, nici pe vremea Uniunii Sovietice, nici pe vremea Rusiei”, a susținut liderul sirian într-un interviu publicat marți de Hezbollahul libanez, informează AFP, citată de Agerpres.

”Politica rusă este constantă. Rusia nu sprijină o persoană sau un președinte anume. Rusia nu a spus niciodată că susține un anumit președinte și apoi să fi decis să-l abandoneze”, a adăugat Bashar al-Assad.

Referitor la Iran, care reprezintă un alt aliat de bază al Siriei, al-Assad susţine că acordul privind dosarul nuclear va consolida poziția Teheranului pe scena internațională.

”Puterea Iranului dă putere Siriei și victoria Siriei este victoria Iranului. Suntem în aceeași axă, cea a rezistenței”, a declarat Assad.

Bashar al-Assad a mai afirmat că orice inițiativă de pace ”în care lupta împotriva terorismului nu figurează ca prioritate nu are nicio valoare”, dar, pentru regimul de la Damasc, teroriști nu sunt doar jihadiștii din Stat Islamic sau din Frontul al-Nusra, ramura siriană a Al-Qaida, ci grupările rebelii, al-Assad considerând că aceștia din urmă sunt ”instrumente în mâinile Israelului”.

Început în primăvara anului 2011, conflictul armat din Siria s-a soldat până în prezent cu circa 250.000 de morți și cu milioane de refugiați.